Klimatförändringar kan göra afrikanska naturresurser obrukbara

Bulawayo, 191105 (IPS) – Den afrikanska kontinenten har mycket stora naturresurser som ännu inte har utnyttjats – och som många hoppas ska innebära ett framtida ekonomiskt lyft. Men nu varnar forskare för att en del av naturresurserna kan förvandlas till så kallade strandade tillgångar, på grund av klimatförändringarna.

– Strandade tillgångar innebär att naturresurser blir kommersiellt obrukbara runt om i världen på grund av klimatförändringarna, och att länder inte längre har möjlighet att exploatera dem, säger Vanessa Ushie, som är chef för Afrikanska utvecklingsbankens analysavdelning för naturtillgångar.

Hon säger till IPS att fenomenet med strandade tillgångar är en fråga som länderna i Afrika måste ta på allvar, eftersom många är så beroende av sina naturresurser – där en stor andel av exporten består av mineraler.

Samtidigt är en stor del av tillgångarna ännu inte utnyttjade – medan fattigdomsnivåerna har förblivit mycket höga i många länder.

Närmare 30 procent av världens mineralreserver i form av platina, guld, diamanter och kol beräknas finnas i Afrika, och kontinenten beräknas ha 10 procent av oljereserverna och 8 procent av fyndigheterna av naturgas. Detta enligt Afrikanska utvecklingsbankens beräkningar.

Klimatförändringarna innebär samtidigt ett hot mot utvinningen av i första hand icke-förnybara energikällor som kol, gas och olja.

Forskare menar att frågan är om länderna i Afrika kan låta resurserna förbli outnyttjade och därmed riskera ekonomisk stagnation – eller om man lyckas skapa ekonomisk vinning med hjälp av förnybara energikällor.

Vanessa Ushie påpekar att de åtaganden som de afrikanska länderna har förbundit sig till i enlighet med Parisavtalet innebär att det är uppenbart att en del av de mest förorenande naturresurserna måste förbli i marken.

Samtidigt utvinner många länder i Afrika kol, gas och olja medan nya fyndigheter hittas – vilket ger hopp om stora framtida inkomster. Kontinenten är sent ute i fråga om utvinning av fossila bränslen, men den pågående utvecklingen innebär en utmaning för den fortsatta ekonomiska tillväxten.

Vanessa Ushie säger att vissa tillgångar kommer att strandas på grund av förändrade marknader och investeringsflöden – genom att företag och investerare kommer att påverkas av nya regleringar där fokus ligger på minskade koldioxidutsläpp. Samtidigt växer efterfrågan på solenergi och elfordon i många länder.

– I takt med att klimatförändringarna förvärras och det pågår en övergången till en mer koldioxidsnål värld står Afrikas gruvindustri inför allvarliga risker, och vissa möjligheter, säger Vanessa Ushie, och påpekar att kontinentens länder måste förhålla sig till detta.

Afrikanska utvecklingsbanken stöttar kontinentens länder att leva upp till de nationella utsläppsmål som de åtagit sig genom Parisavtalet.

– Vi vill göra modeller enligt olika scenarier där olika mineraler och fossila bränslen kan förvandlas till strandade tillgångar, samt bidra med råd till regeringar om hur de ska hantera dessa risker, säger Vanessa Ushie.

Fatima Denton, som är chef för FN-universitetets institution för naturtillgångar, säger till IPS att den globala övergången från fossila bränslen till förnybara resurser även innebär en möjlighet för länderna i Afrika att öka investeringarna i gröna energikällor. Den snabba urbaniseringen av ekonomierna i de flesta afrikanska länderna har enligt Fatima Denton redan börjat leda till ökade investeringar i förnybara resurser.

Samtidigt finns det ett stort behov av metaller och andra material inom de förnybara satsningarna. Och det innebär en ny möjlighet för de länder i Afrika som har stora fyndigheter av de material som behövs i utbyggnaden av vind- och solkraft samt för överföringen av el.

Busani Bafana