Humanitära kriser slår mot skolan

New York, 191029 (IPS) – Alla världens barn ska ha tillgång till en kvalitativ skolgång 2030, enligt FN:s globala mål för hållbar utveckling. Men det kommer att kräva intensiva insatser. Om utvecklingen fortsätter i nuvarande takt beräknas runt 225 miljoner barn vara utan skola det år målet ska vara infriat.

I samband med att miljontals skolbarn nyligen strejkade för klimatet påpekade den förre brittiske utrikesministern Gordon Brown, som numera är FN:s särskilda sändebud för utbildningsfrågor, att många miljontals barn i världen inte ens har någon skola de kan strejka från.

Det finns närmare 260 miljoner barn i världen som inte går i skolan. I många fall är orsaken att de inte har någon skola att gå till, medan 75 miljoner barn och ungdomar tvingats sluta i skolan till följd av humanitära kriser.

För tre år sedan lanserades den internationella fonden Education Cannot Wait, ECW, av FN:s barnfond Unicef, med målsättningen att hjälpa barn som lever i krissituationer att kunna gå i skolan. Under de två år som fonden har varit verksam har man också lyckats hjälpa 1,5 miljoner barn som drabbats av humanitära kriser. Fonden har finansierat skolor i 32 länder – däribland Afghanistan, Centralafrikanska republiken, Somalia, Syrien och Jemen.

Men ett betydligt intensivare arbete måste till, för i nuvarande takt kommer fortfarande 225 miljoner barn att stå utan skola 2030, det år då de hållbara utvecklingsmålen ska vara uppfyllda.

I samband med ett FN-toppmöte som hölls i september fick ECW ett kraftigt tillskott – då världens ledare utlovade en satsning på 216 miljoner dollar som ska förstärka tillgången på skolor för världens barn.

ECW:s chef Yasmine Sherif säger att om målsättningen om en skola för alla ska kunna uppfyllas så krävs det ytterligare kraftiga investeringar – i synnerhet för de 75 miljoner barn som lever i länder som är drabbade av konflikter, katastrofer och flyktingkriser. Yasmine Sherif, som kommer från Sverige, säger att man inom ECW använder sig av en modell som fungerar och som driver på utvecklingen.

Hon påpekar att god och inkluderande utbildning kostar pengar, och att kostnaderna stiger snabbt i samband med krissituationer – eftersom utbildningssektorn ofta blivit helt eller delvis förstörd och på grund av att osäkra miljöer innebär ett behov av extraordinära åtgärder.

– Det är på grund av detta som dessa barn och ungdomar ligger längst efter, men vi tänker nå ut till dem. Det är dock till stora delar beroende av en ökad och snabb finansiering. ECW uppmanar världens ledare, den privata sektorn och filantropiska organisationer att mobilisera 1,8 miljarder dollar till 2021 för att nå ut med utbildning till barn och ungdomar som är drabbade av nödsituationer och långvariga kriser, säger Yasmine Sherif till IPS.

Hon betonar att bristen på utbildning tydligt hänger samman med den fattigdom som präglar många utvecklingsländer. Samtidigt är satsningar på utbildning också en mycket god ekonomisk investering.

– Kvalitativ och inkluderande utbildning utgör en grund för alla andra hållbara utvecklingsmål. Hur ska det vara möjligt att bygga ett socioekonomiskt fungerande samhälle om medborgarna och flyktingarna i detta samhälle inte kan läsa och skriva, inte kan tänka kritiskt, saknar lärare, jurister och läkare? För varje dollar som satsas på utbildning kommer fem dollar tillbaka i form av bruttoinkomster för låginkomstländer. Utbildning stärker de mest marginaliserade – ett barn vars mamma kan läsa har 50 procent större chans att överleva sin femårsdag, säger Yasmine Sherif.

Thalif Deen