Försäkring mot torka ska hjälpa jordbruket

New York, 191028 (IPS) – Genom ett samarbete mellan FN och Afrikanska unionen ska afrikanska ekonomier få möjlighet att försäkra sig mot torka och andra extrema väderhändelser som plågar kontinenten.

Afrikanska unionens försäkringsbolag African Risk Capacioty Limited, ARC, och FN:s organ mot ökenspridning, UNCCD, beslutade förra veckan vid ett möte i Bonn i Tyskland att inleda ett samarbete där pengar samlas in för att hjälpa länder hantera väderhot.

Vid mötet framkom att 45 miljoner människor i länder i Afrika inte har tillräckligt med mat för dagen. Mest drabbade är de södra och östra delarna av kontinenten, där torka slagit mot spannmålsproduktionen och bidragit till höjda matpriser.

Vi vill lindra följderna av torka och andra naturkatastrofer genom att hjälpa medlemsstater att stärka motståndskraften mot klimatförändringarna genom innovativa åtgärder och finansiella lösningar. Det avtal som undertecknats med UNCCD kommer att skapa synergieffekter i vårt arbete för att hjälpa länder att bättre förstå de risker de står inför och bidra till ökad kunskap och stärkt kapacitet när det gäller klimatanpassning och en tryggad livsmedelsförsörjning, säger Mohamed Beavogui, ARC:s generaldirektör.

Ibrahim Thiaw, chef för UNCCD, berättar att ett nytt finansiellt verktyg som kallas eXtreme Climate Facility, XCF, ska användas för att samla ihop pengar till extra stöd till medlemmar i Afrikanska unionen. Stödet kan användas när jordbruket drabbas av torka.

– XCF kommer att bli ett viktigt verktyg för att hjälpa afrikanska länder att hantera effekterna av torka, säger Ibrahim Thiaw, som tidigare var ställföreträdande chef för FN:s miljöprogram, UN Environment.

Länder som drabbas av torka kan ansöka om finansiell hjälp för att kunna anpassa sig till framtida torkor och andra klimatrelaterade katastrofer.

– Perioderna av torka kommer att bli fler och allvarligare, det är något som kommer att förvärras av klimatförändringarna. Inget land eller region, rik eller fattig, kommer att vara opåverkad av torkans nycker. UNCCD kommer att hjälpa 35 av Afrikas 57 länder att vidta de åtgärder som krävs för att förhindra katastrofer. Genom det här trappar vi upp arbetet med de förebyggande åtgärderna, som en enad front mot torka och klimatkatastrofer i regionen i framtiden, säger Ibrahim Thiaw.

James Reinl