Få döms för människohandel

Dhaka, 191025 (IPS) ‒ Tusentals bangladeshier blir offer för människohandel varje år. Men bara ett fåtal av de som ligger bakom handeln straffas, visar siffror från polismyndigheten i Bangladesh.

Omkring 8,9 miljoner bangladeshier flyttade inom landet förra året. Runt 730 000 lämnade Bangladesh genom lagliga vägar för att arbeta utomlands. Samtidigt lämnade ett stort antal medborgare landet på olaglig väg med risk för exploatering och utnyttjande i händerna på människohandlare. Det skriver det amerikanska utrikesdepartementet i en rapport.

Officiella uppgifter visar att över en femårsperiod, från 2013 till 2018, har över 8 000 bangladeshier ‒ däribland kvinnor och barn ‒ blivit offer för människohandel. Genom det  har de riskerat att utsättas för fysisk och psykisk misshandel, trakasserier, tvångsarbete, tvångsgifte, sexuell exploatering och i vissa fall har de till och med riskerats att dödas.

‒ På grund av arbetslöshet och ekonomiska klyftor i landet accepterar många snabbt ett erbjudande från människohandlare. Offren förs bort eller lockas med löften om ett bättre liv genom jobb, giftermål eller falska löften om att få besöka heliga platser. Det är avgörande att vi tillsammans arbetar för att bekämpa människohandeln, säger Sharon Dimanche vid Internationella organisationen för migration, IOM, i Bangladesh.

Handel med arbetskraft kan i Bangladesh ge från fem års fängelse till livstid och böter på 50 000 taka, motsvarande 5 600 kronor.

‒ Den anklagade får inget straff i de allra flesta fall av människohandel, säger Shariful Islam Hasan, chef för organisationen Brac:s migrationsprogram.

Siffror bekräftar detta. Av de drygt 4 400 anmälningar om människohandel som inkommit till polisen och de drygt 4 700 gripanden som gjorts sedan 2012 har endast 29 lett till fällande domar, enligt polismyndigheten i Bangladesh.

‒ Människohandel tillhör den gränsöverskridande brottsligheten. De befintliga lagarna är tillräckligt bra för att förhindra människohandel. Men vi måste vara hårda i tillämpningen av lagarna. Att öka medvetenheten om problemet är en viktig fråga som vi borde prioritera, säger Nakib Muhammad Nasrulla, juridikprofessor vid University of Dhaka.

Bangladeshs regering har tillsatt flera kommittéer på både nationell och lokal nivå med syfte att bekämpa människohandeln. Nyligen skapade FN-organen i Bangladesh ett nationellt migrationsnätverk för att stötta regeringen bland annat i genomförandet av FN:s globala migrationsavtal.

‒ Människor vill så gärna ge sig av utomlands och söka jobb. Det är därför de använder olagliga vägar och blir offer för människohandel. Men myndigheterna här arbetar hårt för att bekämpa detta, säger Alamgir Hossain, talesperson för polisen, till IPS.

 

Rafiqul Islam