Valsafari – växande nöje med risker

Sydney, 191017 (IPS) – Möjligheten att se valar och delfiner i deras naturliga habitat lockar många turister – och betraktas som ett bättre alternativ till att visa upp djur i fångenskap. Men det är också en verksamhet som innebär risker. Det framhöll valforskare vid en konferens som hölls i Australien förra veckan.

– Valskådning genererar inkomster till en större del av kustbefolkningarna, vilket leder till en rättvisare fördelning av förtjänsterna. Detta till skillnad från den kommersiella valjakten där inkomsterna går till ett fåtal företag som dödar valar för att tjäna pengar, sade Luena Fernandes vid det brasilianska Institutet för knölvalar.

Hon är även ordförande för World Cetacean Alliance, WCA, som organiserade mötet som på lördagen avslutades i Hervey Bay i Australien. Konferensen samlade över hundra valforskare, samt företrädare för miljöorganisationer och turistindustrin.

Deltagarna framhöll att valskådning ger människor en möjlighet att lära sig mer om de marina djuren och behovet av att havsmiljöer skyddas. Men Luena Fernandes påpekade samtidigt att det är en bransch som noggrant måste övervakas för att se till att regler följs och att inga valar eller delfiner kommer till skada eller utsätts för störningar. Detta samtidigt som valskådning ofta genomförs i miljöer där valarna förökar sig.

Forskarna är kritiska mot turer där turister erbjuds möjligheten att kunna simma tillsammans med valar och delfiner, eftersom studier har visat att djurens beteenden förändras av att de kommer i för nära kontakt med människor – eller båtar.

– Valskådning kan ändra hur grupperna rör sig och därmed påverka deras kommunikation, som är avgörande för deras sociala liv och överlevnad. Valar och delfiner kan även påverkas negativt, trots att deras beteenden inte tydligt ändras. Men akut eller långvarig stress kan leda till sjukdomar och på lång sikt påverka deras förmåga att föröka sig, säger Luena Fernandes till IPS.

En annan risk är valar som utsätts för stress tvingas använda så mycket energi att deras förmåga att producera mjölk till kalvarna påverkas.

På global nivå beräknas 15 miljoner människor under året delta i en valsafari, vilket är en ökning med dryga tio procent jämfört med för tio år sedan.

Samtidigt utgör plastföroreningar ett hot mot många av världens marina djur. Satsningen Take 3 for the Sea är ett försök att motverka utvecklingen genom att uppmana alla människor att plocka upp minst tre plastartiklar från stränder eller vattentäkter.

– Tidigare i år hittades en val på en strand i Filippinerna som hade kvävts av 40 kilo plastavfall. Vår globala satsning involverar 300 000 människor som avlägsnar över tio miljoner plastföremål varje år, berättar marinekologen Roberta Dixon-Valk, som är en av grundarna av Take 3 for the Sea, för IPS.

Valforskaren Wally Franklin påpekar samtidigt att klimatförändringarna utgör det främsta hotet som valar och delfiner står inför.

– Stigande havstemperaturer och en ökad försurning kan påverka både förökningsområden och habitat för knölvalar, liksom bestånden av antarktisk krill. Även den ökande sjöfarten innebär ett allvarligt hot, vid sidan av miljöförstöring och plastavfall, säger Wally Franklin till IPS.

Enligt Internationella naturvårdsunionen finns det 89 arter inom kategorin Catacea, som alla valdjur tillhör. Och av dessa är 29 procent listade som hotade.

För att skapa rätt förutsättningar för val- och delfinskådning har WCA varit med och tagit fram en handbok som beskriver hur verksamheten kan bedrivas på ett ansvarsfullt sätt. Och för att uppmärksamma miljömässigt hållbara satsningar har WCA börjat acckreditera verksamheter på olika platser, så kallade Whale Heritage Sites. På fredagen blev just verksamheten i Hervey Bay den första att få denna utmärkelse, tillsammans med valskådningen i The Bluff i Sydafrika.

Neena Bhandari