Rekordmånga kvinnliga FN-ambassadörer

New York, 191009 (IPS) – I början av oktober var 50 av de permanenta representanterna i FN:s generalförsamling kvinnor. Det är ett rekordhögt antal som kan jämföras med de siffror på mellan 15 till 20 kvinnliga FN-ambassadörer som var vanliga fram till början av 1990-talet. Men det är fortfarande långt kvar till en jämn könsfördelning.

De 50 kvinnliga FN-ambassadörerna delar platser med 140 manliga kollegor i generalförsamlingen, världsorganisationens högst beslutande organ som sammanlagt har 193 permanenta representanter.

Kvinnorna ingår i en grupp kallad ”Kvinnliga ambassadörers cirkel”, som alltså är en cirkel som med åren har blivit allt vidare.

Att siffran 50 nu har överskridits kan jämföras med en annan historisk händelse som inträffade i september 2014 då 6 av de 15 medlemmarna i säkerhetsrådet var kvinnor – en församling som länge tydligt dominerats av män.

Förra veckan påminde generalsekreterare Antonio Guterres om att världens kvinnor fortsätter att vara drabbade av diskriminerande lagar och andra orättvisor, höga nivåer av våld samt ”skadliga normer och attityder”.

Med tanke på det kommer det kanske att dröja innan en jämn könsfördelning uppnåtts i generalförsamlingen. Samtidigt understryker Anwarul K. Chowdhury, som tidigare var undergeneralsekreterare inom FN, att rekordsiffran på 50 kvinnliga FN-ambassadörer är värd att uppmärksamma.

– Jag anser att all utveckling mot jämställdhet och ökad kvinnlig representation är välkommen, även om det är långt kvar till en siffermässig jämställdhet bland de 193 medlemsstaterna, säger han till IPS.

Anwarul K. Chowdhury var för 19 år sedan initiativtagare till en resolution som slog fast hur viktiga kvinnor är för att förhindra och lösa konflikter, samt hur viktiga de är i samband med fredsförhandlingar och fredsförebyggande arbete.

Han påminner också om ett krav på en handlingsplan för en ökad jämställdhet inom FN som lades fram av civila organisationer i samband med generalförsamlingens öppnande 2013. Ett av dessa krav var att nästa generalsekreterare skulle vara en kvinna. Hittills har dock alla nio generalsekreterare som utsetts under FN:s 74-åriga historia varit män.

Ett annat krav var att fler kvinnor skulle väljas till ordförande för generalförsamlingen – en post som hittills bara innehafts av 4 kvinnor, jämfört med 70 män. De två andra kraven gällde att fler kvinnor ska utses som chefer för FN:s viktigaste organ, samt att medlemsstaterna ska utse fler kvinnliga ambassadörer. I båda dessa fall har dock kvinnorna fortsatt att vara klart underrepresenterade.

Anwarul K. Chowdhury menar att FN fortfarande måste göra mycket mer för att leva upp till alla dessa krav.

Kshenuka Senewiratne från Sri Lanka är landets första kvinnliga permanenta representant i FN på 63 års tid. Enligt henne har arbetet för jämställdhet gått framåt i hemlandet – i synnerhet när det gäller antalet kvinnor som går vidare till högre studier.

– Det är möjligt att en liknande trend kommer att fortsätta i många utvecklingsländer, samtidigt som FN driver på för de hållbara utvecklingsmålen, där arbetet för kvinnors rättigheter är prioriterad, säger hon till IPS.

Thalif Deen