USA:s underrättelsetjänst avkrävs svar om mordet på Khashoggi

New York, 191001 (IPS) – USA:s underrättelsetjänst bör avslöja huruvida de hade kännedom om att det fanns planer på att mörda den regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Det kräver pressfrihetsorganisationen Kommittén till skydd för journalister, CPJ, i en juridisk inlaga.

På onsdagen har det gått exakt ett år sedan det bestialiska mordet på Jamal Khashoggi. Nu har CPJ lämnat in en ”brief”, en juridisk inlaga, till en domstol i Washington DC .

– Den ställer en enkel fråga: Kände underrättelsetjänsten till att Jamal Khashoggis liv var under hot, utan att varna honom?, säger Michael DeDora vid CPJ till IPS.

Mordet på den regimkritiske journalisten, som var baserad i USA, ska enligt uppgift ha varit ett planerat dåd i syfte att tysta honom. Han mördades av saudiska agenter, som även styckade journalistens kropp på landets konsulat i Istanbul och kvarlevorna har ännu inte återfunnits.

Underrättelsetjänsten CIA misstänker att mordet utfördes på order av den saudiske kronprinsen Mohammad bin Salman. Den officiella saudiska versionen var till en början att journalisten hade lämnat konsulatet, men den ändrades senare då beskedet i stället blev att Jamal Khashoggi hade dödats i samband med en operation som gått fel, men att kronprinsen inte hade varit involverad.

CPJ:s målsättning är att förmå den amerikanska underrättelsetjänsten att offentliggöra dokument om mordet, med hänvisning till det krav som finns på att myndigheterna ska varna människor som befinner sig i akut fara. Inlagan, som lämnades in i slutet av förra veckan, kommer efter att CPJ tidigare har uppmanat den amerikanska administrationen att offentliggöra dokument, utan att lyckas.

Enligt Michael DeDora handlar kravet även om en större fråga.

– Journalister världen över bör kunna känna sig trygga med att USA inte kommer att ignorera hot mot deras liv.

Jamal Khashoggis tidigare fästmö Hatice Cengiz berättade nyligen för IPS och en liten grupp reportrar om hur besviken hon blev på att omvärlden inte ställde hårdare krav på regimen i Saudiarabien att avslöja omständigheterna kring mordet.

Kronprinsen Mohammad bin Salman har inte besökt Europa eller USA efter mordet. Och även om omvärldens ledare under en kortare tid undvek kontakter med kronprinsen så har det diplomatiska stödet till Saudiarabien från länder som USA och Storbritannien till stora delar förblivit intakt.

– Tystnaden och passiviteten ledde till en stor besvikelse från min sida, sade Hatice Cengiz, som befann sig i New York i samband med öppningen av FN:s generalförsamling.

I juni i år kom en rapport från FN-experten Agnes Callamard som slog fast att mordet var planerat och att det fanns bevis för att Mohammad bin Salman och flera andra högt uppsatta saudier var inblandade. Även hon uppmanar CIA att offentliggöra sina dokument kring mordet, samt manar till en utredning från FBI.

James Reinl