Ökade investeringar ska lyfta Afrika

Johannesburg/Bulawayo, 190918 (IPS) – Afrikanska utvecklingsbanken har på senare tid genomfört ett stort antal investeringar som förändrat livet för många på kontinenten. Målsättningen för utvecklingsbanken är nu att samla de resurser som krävs för att driva på utvecklingen ytterligare.

En av dem som gynnats av satsningarna är grönsakshandlaren Arama Sire Camara i provinsen Kindia i Guinea. Numera känner hon sig tryggare på kvällarna, tack vare en utbyggnad av elnätet på landsbygden som finansierats av utvecklingsbanken.

– Gatljusen gör att vi känner oss tryggare och att vi har en bättre översikt över våra produkter, vilket känns särskilt bra med tanke på hur mycket bilar det är på gatorna. Vi kan arbeta senare på kvällarna och därmed sälja mer, berättar Arama Sire Camara.

Det är bara en av många investeringar från Afrikanska utvecklingsbanken på senare tid. Andra satsningar är programmet Feed Africa, som gett bönder en ökad tillgång på utsäde av hög kvalité och effektivare jordbruksmetoder, eller utbyggnaden av en elledning i Mocambique för att hjälpa offren för orkanen Idais härjningar.

Utvecklingsbankens ordförande Akinwumi Adesina har slagit fast att det är genom investeringar och inte genom bistånd som kontinenten har möjlighet att utvecklas. Förra året lanserade banken tillsammans med sina partners satsningen Africa Investment Forum, som uppges ha lyckats locka investeringar till ett värde av drygt 38 miljarder dollar.

Men målet är att öka satsningarna ytterligare. Det framkom i samband med ett möte med världens främsta finansinstitutioner som hölls vid utvecklingsbankens högkvarter i Abidjan förra veckan.

Tidigare i år beslutade Kanada att öka sitt stöd till Afrikanska utvecklingsbanken, samtidigt som landet uppmanade fler av världens rikaste länder att också öka sitt stöd till institutionen.

Samtidigt växer Afrikas ekonomier, vilket utvecklingsbanken stöttar genom de olika finansieringstjänster som erbjuds de 54 medlemsländerna. Under förra året låg BNP-tillväxten i Afrika på 3,5 procent, enligt utvecklingsbanken. Av världens snabbast växande ekonomier uppges sex av tio ligga i Afrika.

Samtidigt understryker utvecklingsbanken att kontinentens tillväxt hotas av flera faktorer – däribland klimatförändringar, bristande säkerhet, hög skuldsättning i vissa länder och politisk osäkerhet.

Och utvecklingsbanken slår fast att hög arbetslöshet, jordbrukets låga produktivitet, dålig infrastruktur och höga skulder och budgetunderskott fortsätter att utgöra stora hinder för kontinentens länder.

Trots utmaningarna är Akinwumi Adesina positiv inför framtiden, och menar att hans institution har möjlighet att bidra till att förbättra livsvillkoren för många miljontals afrikaner.

– Vi behöver universell tillgång till elektricitet. Vi måste hjälpa Afrika att bli självförsörjande på mat. Vi måste se till att skapa en fullt integrerad kontinent. Vi måste industrialisera kontinenten. Och vi måste förbättra livsvillkoren för Afrikas befolkning, säger utvecklingsbankens ordförande.

Nalisha Adams och Busani Bafana