Skandaler skakar FN

New York, 190821 (IPS) – Världsorganisationens anseende i Mellanöstern har skadats av anklagelser om att FN-anställda i Palestina och Jemen gjort sig skyldiga till korruption, sexuella övertramp och maktmissbruk. Nu ska de ansvariga ställas till svars, meddelar en FN-chef.

Ursula Mueller, FN:s chef för humanitära frågor, har meddelat att det ska genomföras grundliga utredningar av påstådd misskötsel vid fältoperationer i Jemen och på ockuperade palestinska territorier. Ansvariga ska ställas till svars och straffas, är hennes besked.

– FN har nolltolerans mot korruption. Vi måste ta en allvarlig titt på de som begår dessa förödande handlingar. När vi blir uppmärksammade på dessa oegentligheter eller korruption eller bedrägerier följer vi upp det. De ansvariga måste ta konsekvenserna av detta. Det här kan inte bara viftas bort och passera ostraffat, säger hon till IPS.

Enligt uppgifter har flera chefer för FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar, UNRWA – däribland UNRWA:s chef Pierre Krahenbuhl – gjort sig skyldiga till olika former av maktmissbruk.

Interna dokument från FN:s kontor för intern översyn, OIOS, beskriver en inre cirkel där Pierre Krahenbuhl och andra högt uppsatta personer har gjort sig skyldiga till sexuella övertramp, nepotism, vedergällning, diskriminering och andra oegentligheter.

Pierre Krahenbuhl inledde ett förhållande med en kvinnlig rådgivare 2014 ”som gick utanför den professionella sfären”. Han såg bland annat till att hon kunde ta dyra flyg tillsammans med honom, enligt de interna dokumenten.

Pierre Krahenbuhl har avvisat uppgifterna och säger att UNRWA är en välskött organisation.

Samtidigt cirkulerar anklagelser om korruption i Jemen där FN har uppdraget att arbeta med en av de värsta humanitära kriserna och där fem års krig har lett till att miljoner civila hotas av hungersnöd.

Fler än ett dussintal FN-anställda har enligt uppgift samarbetat med stridande på alla sidor och stoppat biståndspengar i egna fickor för att berika sig själva, enligt uppgifter som nyligen publicerades av nyhetsbyrån AP. Dessutom uppges okvalificerade personer ha fått högavlönade arbeten.

En utredning av anställda vid Världshälsoorganisationen, WHO, inleddes i november efter uppgifter om att en italiensk läkare skulle ha gett välbetalda jobb till sina vänner, däribland en student som fick uppdraget att ta hand om hans hund.

Det visar något av hur svårt FN har att följa upp hur medel används och hur personal arbetar, i snabbt föränderliga kriszoner.

UNRWA har under lång tid varit ett viktigt hjälporgan för över fem miljoner palestinska flyktingar. Att skandaler nu skakar organisationen är särskilt förödande eftersom Donald Trumps administration av politiska skäl beslutat att kraftigt minska sitt stöd till UNRWA. Belgien, Schweiz och Nederländerna har redan frusit sina bidrag till organisationen.

James Reinl