Sanktioner kan stoppa Irans utrikesminister

New York, 190820 (IPS) – Under tisdagen besöker Irans utrikesminister Javid Zarif Sverige. Men det finns en risk för att han inte kommer att kunna tala inför FN:s generalförsamling i New York i september – på grund av de sanktioner som USA nyligen införde mot honom. Bedömare menar att det skulle utgöra ett brott mot FN:s överenskommelse med USA som värdland.

USA har under ledning av Donald Trump riktat både politiska och ekonomiska sanktioner mot Javid Zarif. Detta som ett led i den diplomatiska striden mellan USA och Iran. Trots att Washington meddelat att problemen med Iran enbart kan lösas via diplomati har landet därmed beslutat att dess chefsförhandlare inte kan besöka USA.

Samma sanktioner kan också komma att innebära att Javid Zarif inte kommer att kunna ingå i den iranska delegationen i samband med de kommande högnivåmöten som planeras hållas i slutet av september.

Om utrikesministern förvägras inresevisum till USA så innebär det enligt kritiker en överträdelse av den överenskommelse som gjordes med FN 1947, vilken innebär att USA ska medverka till, och inte förhindra, att världsorganisationen ska kunna fungera så smidigt som möjligt.

Sedan Donald Trump blev president har USA hunnit dra sig ur flera internationella avtal, däribland Parisavtalet, kärnenergiavtalet med Iran och ett avtal om kärnvapennedrustning med Ryssland som undertecknades 1987. Nu är frågan om överenskommelsen kring FN:s högkvarter i New York står på tur.

James Paul, som tidigare var chef för Global Policy Forum, en organisation som granskar FN:s arbete, säger till IPS att USA:s sanktioner mot Javid Zarif utgör ytterligare ett bakslag i arbetet för att hitta diplomatiska lösningar på farliga konflikter. Han påpekar att den iranske utrikesministern inte bara är en högt respekterad diplomat, utan kanske också den som har störst förutsättningar att bidra till en nedtrappning av den växande konflikten mellan USA och Iran.

– Men en viktig aspekt av Washingtons agerande mot Javid Zarif har undgått många – hur detta kommer att påverka FN, säger James Paul.

Han påpekar att det finns en betydande risk att USA kommer att bryta mot sitt ansvar som värdland för FN-högkvarteret eftersom resesanktionerna mot utrikesministern kan leda till att han inte kommer att kunna besöka generalförsamlingen i september, eller andra FN-sammankomster.

James Paul påpekar att många av världens ledande personer brukar hålla anföranden vid generalförsamlingens öppnande i september. Dessutom brukar dessa tillfällen erbjuda möjligheter för privata diskussioner och förhandlingar mellan makthavare.

På frågan om hur FN ser på saken svarar världsorganisationens talesperson Stephane Dujarric att man är tvungen att avvakta:

– Jag kan inte komma med några förutsägelser, men USA har förpliktelser genom värdlandsöverenskommelsen, på samma sätt som andra länder som står värd för FN-högkvarter eller FN-konferenser. Och rent principiellt hoppas vi att varje land som har sådana förpliktelser också lever upp till dem, men vi måste vänta och se vad som händer.

Ramesh Thakur, som tidigare var undergeneralsekreterare vid FN och är professor emeritus vid Australiens nationella universitet, säger till IPS att USA på senare tid har agerat djupt problematiskt gentemot Iran.

Dels gäller det hur USA på egen hand drog sig ur kärnenergiavtalet med Iran, en överenskommelse som tidigare godkänts enhälligt av FN:s säkerhetsråd.

I samband med överenskommelsen uppmanade säkerhetsrådet alla länder att arbeta för att avtalet skulle genomföras, samt att lyfta sanktionerna mot Iran och bidra till landets ekonomiska utveckling. Trots detta har USA återinfört sanktioner mot Iran.

Vidare menar Ramesh Thakur att sanktionerna mot Javid Zarif står i kontrast till den uttalade målsättningen om att lösa konflikterna med Iran genom diplomati. Han menar att ingen diplomati kan bygga på att ett lands utrikesminister beläggs med sanktioner.

Slutligen handlar det om de eventuella problemen för besökare vid generalförsamlingen – något som enligt Ramesh Thakur skulle stå i strid med överenskommelsen från 1947.

Dock anser han att avhoppet från kärnenergiavtalet är betydligt allvarligare.

– Det visar hur fullständigt tandlöst FN och säkerhetsrådet är när det gäller att ställa någon av de permanenta medlemmarna till svars.

De fem permanenta medlemmarna av säkerhetsrådet är vid sidan av USA, Storbritannien, Kina, Frankrike och Ryssland.

James Paul menar att USA under Donald Trump är ute efter att öka påtryckningarna mot Iran och att motarbeta kärnenergiavtalet, som undertecknades efter långa förhandlingar. Detta trots att det finns ett starkt internationellt stöd för uppgörelsen. Han säger att regeringar världen över också motsätter sig Trumpadministrationens hårda linje och vill se ett öppet FN, där alla medlemsstater får möjlighet att uttala sig.

Javid Zarif har tidigare bott och studerat i USA och James Paul menar att han är en mycket väl lämpad talesperson för sitt land genom att han talar perfekt engelska och uppträder belevat.

Utrikesministern har dock anklagats av sin amerikanske motsvarighet Mike Pompeo för att vara ”delaktig i regimens olagliga uppträdande” samtidigt som den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton riktat förolämpningar mot den iranske diplomaten.

USA har sällan förvägrat inresevisum till statschefer som velat besöka FN-högkvarteret, men man gjorde det 2013 gentemot Sudans dåvarande president Omar al-Bashir.

Thalif Deen