Organisationer kräver handling för de globala målen

New York, 190730 (IPS) – FN har varnat för att arbetet för att uppnå de globala utvecklingsmålen till 2030 går för långsamt. Nu kräver en stor grupp organisationer att världssamfundet agerar.

Sedan 2015 har utsikterna försämrats för att de hållbara utvecklingsmålen, som världens länder har enats om, ska kunna vara uppfyllda till 2030. Det visade en FN-rapport nyligen.

Oli Henman vid nätverket Action for Sustainable Development, säger till IPS att ett av skälen till att arbetet går för långsamt är att det saknas tillräcklig politisk vilja i flera viktiga länder. Dessutom menar han att biståndspengarna är alldeles för begränsade.

– Vi uppmanar till skapandet av en global fond som kan stödja gräsrotsorganisationer att uppnå Agenda 2030, säger Oli Henman, som företräder ett nätverk bestående av ett mycket stort antal civila organisationer och lokala aktivister i mer än 160 olika länder.

I en gemensam deklaration skriver organisationerna att ”mänskligheten inte har råd att vänta, människor kräver verkliga förändringar och vi kommer inte längre att acceptera den rådande bristen på åtgärder och ambitioner från många regeringar”. Bakom uppmaningen står en lång rad organisationer som arbetar för olika frågor, däribland ActionAid, Amnesty International, Greenpeace och Oxfam.

De globala utvecklingsmålen syftar bland annat till att utrota hungern och den extrema fattigdomen i världen till 2030. Men till IPS säger Oli Henman att regeringarna i många länder i stället bedriver en politik som innebär att orättvisorna ökar, liksom antalet konflikter – detta samtidigt som den globala klimatkrisen är på väg att förvärras.

Thalif Deen