Megastäderna blir allt fler

Ankara, 190702 (IPS) ‒ Två tredjedelar av världens befolkning väntas bo i städer 2050. Det kommer innebära ett ökat tryck på skogar som avverkas för att ge plats för jordbruksproduktion.

Urbaniseringen väntas gå som allra snabbast i länder som Kina, Indien och Nigeria. Över 55 procent av världens befolkning bor i städer och kommande årtionden väntas siffran ha stigit till 68 procent, enligt uppgifter från FN.

Luc Gnacadia, tidigare miljöminister i Benin och tidigare chef för FN-organet UNCCD, säger att när människor flyttar till städerna ‒ där inkomstnivåerna och konsumtionen är högre ‒ ökar trycket på skogarna när det behövs mer mark för jordbruksproduktion.

‒ Ett mindre antal människor måste producera mer mat för städerna, säger han.

Luc Gnacadia förklarar att när jordbruket breder ut sig drabbar det orörda ekosystem.

FN:s livsmedels- och jordbruksorgan, FAO, uppger att utbredningen av plantage och stora städer ökar trycket på skogar och resurser, skadar samhällen på landsbygden och förvärrar klimatförändringarna.

‒ När vi använder mark för jordbruk måste vi göra en tydlig kartläggning för att se vilka områden som är i gott skick och se till att vi undviker att jordar försämras, säger Luc Gnacadia.

1990 fanns det tio städer med fler än 10 miljoner invånare. I dag finns det 33 så kallade megastäder och år 2030 väntas siffran ha stigit till 43. Den stora ökningen sker i utvecklingsländer.

Tokyo är världen störst stad med en befolkning på 37 miljoner invånare, följt av Indiens huvudstad New Delhi som har cirka 29 miljoner invånare och Shanghai i Kina med 26 miljoner invånare. År 2028 väntas New Delhi dock ligga i toppen.

Mariam Akhtar-Schuster från UNCCD säger att länder måste planera sin markanvändning för att kunna se till att tillgodose hushållens krav och behov, och samtidigt kunna förvalta naturområden på ett hållbart sätt.

‒ Vi måste beakta att stadsbefolkningar också har behov av ved att elda med och byggnadsmaterial. Allt detta tas från skogen. Om det sker en okontrollerad expansion av stadsområden kommer närliggande skogar att påverkas, säger hon.

Hon menar att det måste finnas regler för hur mycket trä som får tas från skogarna och det måste kontrolleras så att inte illegal avverkning sker.

‒ Jag säger inte att skogarna inte ska användas men de måste användas på ett hållbart sätt. Det betyder att det måste finnas mycket regleringar, särskilt i områden där städer växer. Det tar många år tills en trädplanta blir ett stort träd och detta måste man ta hänsyn till när man planerar. Du måste tänka långsiktigt om du vill förvalta skogar på ett hållbart sätt, säger hon.

Den globala efterfrågan på gummi och palmolja har drivit på förändringar i hur mark används, särskilt i länder som Indonesien och Papua Nya Guinea, där regeringar gett företag tillstånd att hyra mark för att stimulera ekonomin.

Desmond Brown