Kvinnor och flickor blir krigsbyten

Maiduguri, Nigeria, 190507 (IPS) – ”De tvingade bort oss med våld och höll oss som fångar,” berättar Lydia Musa, 16, som tidigare hölls fången av Boko Haram. Hon fördes bort när hon var 14 år i samband med en attack mot hennes by i Gwoza i delstaten Borno i nordöstra hörnet av Nigeria.

Lydia Musa fördes bort tillsammans med två andra minderåriga flickor och giftes bort under tvång med Boko Haram-medlemmar.

– De sa att vi var tvungna att gifta oss och riktade samtidigt vapen mot oss, berättar hon.

Terrorgruppen Boko Haram tog till vapen för tio år sedan och fortsätter att ta kvinnor och barn som krigsbyten, uppger Anietie Ewang vid människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Gruppen vars namn betyder ”västerländsk utbildning är förbjuden” är en av de fem dödligaste terrorgrupperna i världen. De vill införa stränga islamiska lagar i nordöstra Nigeria och i delar av grannländerna Kamerun, Tchad och Niger. Fler än 20 000 människor har dödats i gruppens våldsamma härjningar sedan 2009.

Boko Haram är också involverade i kidnappningar, människohandel och i att hålla barn och kvinnor som slavar. Hundratals kvinnor och barn har blivit kidnappade sedan 2009. Bland dem finns 276 flickor som fördes bort från sin skola i staden Chibok i delstaten Borno i april 2014. Det ledde till den globala kampanjen #bringbackourgirls.

Några månader efter att flickorna i Chibok förts bort sa Boko Harams högste ledare Abubakar Shekau att han skulle sälja dem.

”Jag är den som tillfångatagit alla dessa flickor och jag kommer att sälja dem alla,” sade han i ett videoklipp på internet där han också framhöll att slaveri är tillåtet enligt hans religion och att han skulle fortsätta göra människor till slavar.

Sedan händelsen i Chibok har det skett flera masskidnappningar av barn i regionen. I mars 2015 kidnappades fler än 300 barn från skolan Zanna Mobarti i staden Damasak. I februari 2018 kidnappades 116 skolflickor i byn Dapchi.

Rotimi Olawale från gruppen Bring Back Our Girls, som kämpar för att de bortförda barnen ska släppas, säger att Boko Haram använder de kidnappade barnen i förhandlingar för att begära lösensummor och se till att Boko Haram-medlemmar i nigerianska fängelser kan släppas fria.

Fortfarande saknas 112 av flickorna från Chibok, fem år efter att de fördes bort. Några har lyckats fly eller har släppts fria av Boko Haram efter en överenskommelse med den nigerianska regeringen.

Ali Mohammed som tidigare hölls fången av terrorgruppen berättar för IPS att han har sett Boko Haram-medlemmar använda flickor som sexslavar.

– På nätterna går de obehindrat till de platser där flickorna hålls fångna och hämtar dem för att utnyttja dem, förklarar han.

En ung kvinna som kallar sig Halima har också hållits fången av Boko Haram. Hon säger att barn som föds genom det sexuella slaveriet uppfostras till att bli den nya generationens Boko Haram-krigare. Halima födde tvillingar under fångenskapen, en pojke och en flicka, och berättar för IPS att Boko Haram-medlemmar alltid firar när en pojke föds i deras läger.

– När de förstår att det är en pojke börjar de fira och skjuta i luften och ropar att en ny ledare har fötts, säger hon.

Enligt FN;s barnfond Unicef har fler än 3 500 barn, de flesta mellan 13 och 17 år, rekryterats mellan 2013 och 2017 av beväpnade grupper som använt dem i konflikter i nordöstra Nigeria. Samtidigt uppger Unicef att de verkliga siffrorna troligtvis är högre.

Lydia Musa berättar att hon under fångenskapen såg pojkar tränas för att bli Boko Haram-krigare.

– På morgnarna får de lära sig att skjuta med vapen och genomföra attacker, säger hon och tillägger att några av pojkarna endast var tio år gamla.

Boko Haram använder också barn som självmordsbombare. En rapport från Unicef 2017 visar att mellan januari och augusti samma år användes 83 barn, främst flickor, som självmordsbombare. Det var en siffra som var fyra gånger högre än 2016.

Nigeria antog en barnrättslag 2003 som slår fast att en 18-årsgräns för giftermål ska gälla, men lagen har inte godkänts av ett antal delstater i landet. Landet har för närvarande ingen lagstadgad minimiålder för giftermål.

År 2016 röstade landets mansdominerade senat emot en lag för jämställdhet och mot människohandel, sexuellt utnyttjande och exploatering av kvinnor och barn. Lagen innehöll också ett förbud mot tvångsäktenskap och en 18-årsgräns för giftermål.

 

Sam Olukoya