Afrikanska migranter som återvänt varnar för farorna

Cotonou, Benin, 190503 (IPS) – Elhadj Mohamed Diallos dröm var att kunna ta sig från det utfattiga hemlandet Guinea till Europa.  Men resan slutade med att han blev misshandlad och sedan hamnade i libyskt fängelse. Nu är han tillbaka i hemlandet och varnar andra för att inte ge sig iväg på samma farliga resa.

– Om jag hade resurserna så skulle jag resa runt i Afrika för att informera om riskerna med irreguljär migration. Men eftersom jag inte har det så uppmanar jag alla afrikaner som har återvänt att engagera sig för att stoppa alla dem som vill ge sig iväg på samma resa, säger Elhadj Mohamed Diallo till IPS.

Han säger att återvändande migranter bör starta egna organisationer i sina hemländer, för att sprida information om de faror som väntar på resorna norrut.

Guinea är ett land i Västafrika som har 13 miljoner invånare, varav hela 60 procent är yngre än 25 år. Men trots att det är rikt på naturresurser lever många invånare i djup fattigdom och i en internationell jämförelse av välståndet i världen hamnar landet på plats 175 av 189 jämförda nationer. Dessutom är den politiska situationen i Guinea orolig.

Det har lett till att många ungdomar från Guinea försöker ta sig till Europa i hopp om att kunna påbörja ett nytt liv under fredliga och stabila förhållanden.

Men för dem som ger sig iväg norrut väntar en mycket svår resa, vilket Elhadj Mohamed Diallo är väl medveten om. När han nådde fram till Marocko blev han attackerad av en grupp ungdomar som misshandlade honom, med allvarliga skador som följd.

Trots det ville 31-åringen försöka ta sig vidare till Europa. Men när han blivit gripen och fängslad i Libyen för tredje gången beslutade han sig för att återvända hem. Då fick han hjälp av FN:s migrationsorganisation IOM.

Sammanlagt har drygt 12 600 migranter från Guinea som fastnat på sina resor mot Europa kunnat sig hem igen genom ett av ILO:s program, från länder som Libyen, Mali och Marocko. Enligt IOM är de återvändande med stor majoritet unga män, varav en del är minderåriga.

Väl hemma blev Elhadj Mohamed Diallo en av de frivilliga som arbetar med en IOM-kampanj som syftar till att varna om de farliga resorna. Det är en kampanj som genomförs i Senegal, Guinea och Nigeria, där man genom försöker nå ut med information till ungdomar, men också till deras föräldrar.

– Aktiviteterna utförs av unga migranter som har återvänt från olika länder i Nordafrika, berättar Mariama Bobo Sy, som är talesperson för IOM i Guinea.

Aktivisterna deltar bland annat vid olika evenemang som anordnas i samband med fotbollsmatcher, på konserter, men också vid olika högskolor.

Mariama Bobo Sy berättar att man även har bildat särskilda grupper i vissa städer samt försöker nå ut med sina budskap genom medierna.

Elhadj Mohamed Diallo har valt att gå ett steg längre, genom att bilda en egen organisation, kallad Guineas organisation för kamp mot irreguljär migration, OGLIM. Organisationen har sin bas i huvudstaden Conakry, men har även fem lokala avdelningar i olika delar av landet. I dagsläget har OGLIM 550 medlemmar i Conakry och ytterligare 250 personer som är engagerade utanför huvudstaden.

– De fruktansvärda saker vi bevittnade och upplevde i Nordafrika borde få andra ungdomar att förstå vilka faror som irreguljär migration innebär, slår Elhadj Mohamed Diallo fast.

Issa Sikiti da Silva