Kritik mot att USA drar sig ur avtal om vapenhandel

New York, 190502 (IPS) ‒ President Donald Trump har meddelat att USA drar sig ur FN:s globala vapenhandelsavtal, ATT, som Barack Obama undertecknade 2013. Reaktionerna på beskedet har varit starka.

Det var i fredags i samband med årsmötet för vapenlobbygruppen NRA, National Rifle Association, som Donald Trump gick ut med att USA ska dra tillbaka sin underskrift.

USA ansluter sig nu till Nordkorea, Iran och Syrien som röstade emot avtalet i FN:s generalförsamling i april 2013 medan 23 länder avstod från att rösta, däribland Kina, Ryssland, Indien, Indonesien och Saudiarabien.

Jayantha Dhanapala, som tidigare arbetat som undergeneralsekreterare för nedrustningsfrågor och som ordförande i Pugwashrörelsen som arbetar för nedrustning och avskaffandet av kärnvapen och andra massförstörelsevapen, säger att president Donald Trump fortsätter att skapa kaos när det handlar om nedrustning.

Det gör han genom att “förstöra det rättsliga systemet som skapats av det internationella samfundet efter påtryckningar från vapenlobbyn.”

Han menar att Donald Trump är beredd att offra de humanitära normer som USA varit med att skapa.

USA har visat allt mer förakt för multilateralism och har redan dragit sig ur kärnvapenavtalet med Iran, vägrat godkänna FN:s globala ramverk om migration, dragit sig ur det globala klimatavtalet och handelsavtalet TPP och lämnat INF-avtalet om ömsesidig kärnvapennedrustning som slöts med Ryssland under kalla kriget.

Natalie J. Goldring, expert på säkerhetsfrågor och verksam vid Georgetown-universitetet i USA, säger att president Donald Trump ger efter för vapenlobbygruppen NRA än en gång.

Hon säger att hans tillkännagivande om att USA drar tillbaka sin underskrift gällande FN:s globala vapenhandelsavtal är ytterligare ett exempel på hur den här administrationen frånsäger sig sitt ansvar när det gäller kontroll över vapenflöden.

‒ Trumpadministrationen har inte ägnat sig åt en ansvarsfull vapenhandel.

Hon framhåller att USA fortsätter att sälja vapen till Saudiarabien trots att det finns bevis för att landet konsekvent bryter mot de mänskliga rättigheterna och internationell humanitär lag.

Hon påpekar också att USA är världens största aktör på den globala vapenmarknaden.

FN:s talesperson Stephane Dujarric säger att det globala vapenhandelsavtalet är det enda instrumentet som syftar till att förbättra insynen och ansvarstagandet inom den internationella vapenhandeln.

‒ Det har en särskilt viktig uppgift idag när vi bevittnar växande internationella spänningar, säger han.

Rachel Stohl vid fredsforskningsinstitutet Stimson Center som var med och tog fram utkastet till FN:s globala vapenhandelsavtal säger att Donald Trump än en gång underminerat internationella insatser för att minska mänskligt lidande som orsakas av oansvariga och olagliga vapenöverföringar.

‒ Att USA drar tillbaka sin underskrift kommer underminera internationell fred och säkerhet.

Natalie J. Goldring menar att det också har andra konsekvenser.

‒ Det ligger i USA:s intresse att arbeta tillsammans med andra länder för att förbättra standarden när det gäller import och export av vapen, säger hon.

‒ Vapenhandelsavtalet togs fram och undertecknades av USA och andra länder för att förhindra att dödliga vapen hamnar i händerna på de som kan använda dem för att begå folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Avtalet har makt att rädda miljoner människor undan döden, våldtäkter, övergrepp och fördrivning. Varje år dödas 500 000 människor till följd av den oreglerade eller bristfälligt reglerade vapenhandeln, säger Abby Maxman vid biståndsorganisationen Oxfam i USA.

‒ Avtalet inverkar inte på amerikaners rätt att bära vapen eller hindrar landet från att försvara sig eller sina allierade, som NRA eller Trumpadministrationen kan hävda, tillägger hon.

Thalif Deen