Nästan två miljoner fast i modernt slaveri

Mexico City, 190425 (IPS) ‒ Enligt de senaste uppgifterna i Global Slavery Index är 1,95 miljoner människor fast i någon form av slavliknande arbete i Nord- och Sydamerika.

I Mexiko är det främst migrantarbetare eller daglönearbetare som utsätts för slavarbete eller tvångsarbete, enligt en ny rapport och flera andra lokala och internationella studier.

I den senaste nationella undersökningen av arbete och sysselsättning 2017 uppges att antalet migrantarbetare på gårdar runt om i Mexiko uppgår till 2,9 miljoner. Ett statligt program för daglönearbetare inom jordbruket uppger att det handlar om 1,5 miljoner personer plus 4,4 miljoner som är medföljande familjemedlemmar.

Det finns 1,95 miljoner människor inom någon form av slavarbete i Nord- och Sydamerika, fem procent av det totala antalet i världen, enligt Global Slavery Index, där organisationen Walk Free Foundation listar länders arbete mot modernt slaveri. I 66 procent av fallen handlar det om tvångsarbete. Regionen har i genomsnitt 1,8 personer per 1 000 invånare som är fast i modernt slaveri. En tredjedel av de som är fast i tvångsarbete är skuldsatta, enligt Global Slavery Index.

Medan Haiti, Venezuela och Dominikanska republiken har den högsta andelen människor som är fast i slavliknande villkor så har Brasilien, Mexiko och Colombia det högsta antalet .

I Brasilien, som har en befolkning på 209 miljoner, finns det 369 000 människor som är fast i en modern form av slaveri ‒ omkring 1,8 per 1 000 invånare.

I Mexiko, som har en befolkning på 129 miljoner, finns det 341 000 människor som lever under slavliknande villkor ‒ 2,71 per 1 000 invånare. I Colombia, med en befolkning på drygt 45 miljoner, är siffran 131 000 ‒ eller 2,7 per 1 000 invånare.

Enligt Walk Free Foundations definition av modernt slaveri ingår människohandel, tvångsarbete, skuldslaveri, sexhandel och tvångsgifte.

Av de 17 globala målen för en hållbar utveckling som har antagits av FN:s medlemsstater och som ska uppfyllas till 2030 handlar ett av målen ‒ nummer åtta ‒ om anständiga arbetsvillkor och att utrota tvångsarbetet, barnarbetet och förbjuda all form av modernt slaveri och människohandel. Trots det har mycket små framsteg på området gjorts i Latinamerika och Karibien fram till i dag.

Enligt Global Slavery Index har situationen förbättrats något i Argentina, Chile och Peru sedan 2016 medan läget i Brasilien, Mexiko och länder i Centralamerika är oförändrat.

Emilio Godoy