Museum lyfter fram invandringens musikaliska betydelse

Paris, 190403 (IPS) – Det starka kopplingarna mellan invandring och populärmusikens och politikens utveckling i Storbritannien och Frankrike lyfts nu fram av ett museum i Paris. Arrangörerna understryker att den nya utställningen öppnar i en tid då ”många europeiska länder vänder sig inåt och böjer sig för frestelsen att stänga sina gränser”.

Utställningen vid Paris immigrationsmuseum utgör en tankeväckande exposé över alla de kopplingar som finns mellan migrationen och populärmusikens utveckling. Den öppnade inför den 21 mars, internationella dagen mot rasism och diskriminering, och tar sikte på hur invandringen har påverkat den musikaliska utvecklingen i Storbritannien och Frankrike.

I programmet skriver arrangörerna att ”flera generationer av invandrare i dessa forna kolonialmakter utnyttjat musiken i deras kamp för jämlika rättigheter och för att ta sin plats i det offentliga rummet, samt för att bidra till omformningen av de urbana, ekonomiska och kulturella miljöerna”.

De flesta musikkännare är nog redan väl medvetna om hur viktig invandringen varit för att sprida flera musikaliska genrer, och utställningen belyser detta genom att visa upp en lång rad dokument, videofilmer och inspelningar. Men den lyfter också fram hur betydelsefulla musiker varit i kampen mot rasism, bland annat genom den brittiska kampanjen “Rock mot rasism” och den franska “Rock mot polisen”.

– Dessa två berättelser har aldrig tidigare visats upp tillsammans. Vi ville lyfta fram hur London och Paris förändrades genom de influenser som kom via nyanlända personer, från 60-talet och fram till 80-talet, berättar Martin Evans, som är en av utställningens kuratorer, för IPS.

Han är även professor i modern europeisk historia vid universitet i Sussex.

Utställningen slår fast att den stora rikedom av olika musikstilar som kom med de vågor av invandrare som anlände till Paris och London starkt bidrog till att göra dessa båda städer till ”multikulturella huvudstäder”.

Martin Evans lyfter särskilt fram de viktiga bidrag som kom från Jamaica, bland annat genom poeten och reggaeartisten Linton Kwesi Johnson.

– Genom arbetet med utställningen har vi även upptäckt många kopplingar som finns mellan artister och aktivister i Frankrike och Stobritannien, säger han.

Vid utställningen visas mer än 600 dokument och föremål, däribland instrument, fotografier, konsertaffischer, videofilmer och scenkläder, varav en stor del är inlånat från välkända institutioner eller från artisterna själva.

Ett av de band som lyfts fram är The Equals, som bildades av Guyana-födde Eddy Grant och blev det första stora ”etniskt blandade” bandet som slog igenom i Storbritannien. Via låten “Police on My Back” belyste gruppen de polisövergrepp som drabbade invandrare.

Vid sidan av de musikaliska artefakterna visas också bilder och fakta kring om, var och när de invandrare som kom till England och Frankrike bosatte sig.

Den franska delen av utställningen lägger fokus på de afrikanska och nordafrikanska musiker som kom att förändra landets musikscen, däribland Manu Dibango, Salif Keïta, Noura och Khaled.

De gränsöverskridande influenserna lyfts fram genom Serge Gainsbourgs reggaeversion av den franska nationalsången – en inspelning som ledde till stor ilska hos en del och ledde till att sångaren hotades till livet.

– Serge Gainsbourg reste till Jamaica för inspelningen och var ett stort reggaefan, berättar Stéphane Malfettes, som är chef för museets kulturella program.

År 1976 lanserade de brittiska musikerna Red Saunders och Roger Huddle kampanjen Rock mot rasism, som ett svar på rasistiska uttalanden från vissa andra musiker. Den första stora konserten hölls i Victoria Park 1978 med uppträdanden av bland andra Steel Pulse, The Clash och Tom Robinson Band och konserten blev ett bevis för de kopplingar som fanns mellan rock, punk och reggae.

Den kampanjen inspirerade i sin tur rörelsen Rock mot polisen i Frankrike, som växte fram som ett svar på rasistiskt motiverat våld.

Stéphane Malfettes säger att utställningen syftar till att ge människor en ny syn på kopplingarna mellan invandring och musik.

– Vi hoppas nå ut till människor som är intresserade av musiken och av rörelserna, men också dem som inte känner till bakgrunden – i synnerhet unga.

Utställningen går att beskåda vid Palais de la Porte Dorée – där även stadens historiska museum huserar. Där visades under flera decennier hur den franska kolonialismen haft ”en civiliserande inverkan” på många länder, ett fokus som numera har bytts ut.

A. D. McKenzie