Miljarder människor saknar rent dricksvatten

Stockholm, 190320 (IPS) – Väldigt många människor har fortfarande inte tillgång till vatten och toaletter. Resurserna är mycket ojämnt fördelade visar en ny rapport från FN-organet UN-Water.

Fortfarande saknar tre av tio människor tillgång till tjänligt dricksvatten och hälften av alla som inte har tillgång till säkert vatten lever i Afrika söder om Sahara. Samtidigt saknar sex av tio i världen tillgång till ordentlig sanitet. En av nio tvingas göra sina behov utomhus.

Över två miljarder människor bor i länder som drabbas av vattenbrist och fyra miljarder människor – nära två tredjedelar av världens befolkning – lider av extrem vattenbrist under minst en månad om året. Situationen kommer att förvärras när efterfrågan på vatten ökar och klimatförändringarna blir kännbara, enligt den nya rapporten.

Skillnaderna är stora när det gäller tillgången till vatten och sanitet. De som bor i informella bosättningar betalar ett mycket högre pris för vatten för att de saknar offentlig vattenförsörjning och måste förlita sig på försäljare med tankbilar. De som bor i rikare områden i städerna får ofta tillgång till bättre service till en lägre kostnad.

Hållbar social och ekonomisk utveckling är beroende av att människor har tillgång till rent vatten och sanitet. Rapporten lyfter fram den centrala roll som vatten, sanitet och hygien spelar för länders utveckling. Varje krona som investeras i rent vatten och sanitet ger i snitt en avkastning på minst fyra kronor i ökad produktivitet, enligt rapportförfattarna.

Vattenanvändningen har ökat med omkring 1 procent per år sedan 1980-talet. Den globala efterfrågan på vatten väntas öka i samma takt fram till 2050. Det motsvarar en ökad användning av vatten på 20 till 30 procent jämfört med i dag.

Ida Karlsson