Historisk strejk för klimatet

Stockholm, 190318 (IPS) ‒ Fredagens globala klimataktion blev rekordstor. Klimatstrejker genomfördes i minst 125 länder och över 1,5 miljoner unga var ute på gatorna enligt miljöorganisationen 350.org.

Elever strejkade för klimatet i länder som Indien, Uganda, Filippinerna, Nepal och Sydafrika. I Sydney och Melbourne uppges 60 000 ha deltagit i klimatstrejken. I Paris uppger polisen att 45 000 personer gick ut för att strejka för klimatet under fredagen och i Berlin och i London ska omkring 20 000 respektive 10 000 ha demonstrerat. I Stockholm samlades tusentals människor vid Mynttorget i Stockholm.

‒ Vi strejkar för att vi vill ha en framtid och vi kommer att fortsätta, sa 16-åriga Greta Thunberg i ett tal under manifestationen i Stockholm.

Hon sa att klimatkrisen är den största kris mänskligheten stått inför men att den ändå ignorerats i decennier av dem som känt till situationen.

‒ Vi är unga. Vi har inte bidragit till den här krisen. Vi har bara fötts i den här världen och plötsligt har det funnits en kris framför oss som vi kommer få leva med hela våra liv.

Klimatkrisen måste behandlas som en kris menar hon.

‒ Nu ser vi klimatfrågan som jätteviktig, men att det finns annat som är viktigare. Vi måste släppa den inställningen. Om vi inte agerar nu kan det vara för sent.

Klimatmanifestationerna genomförs under parollen Fridays for Future med syftet att få länder att skärpa sin klimatpolitik och skynda på arbetet med att nå de internationellt överenskomna klimatmålen. Mycket har hänt sedan den 20 augusti förra året när Greta Thunberg ensam inledde sin skolstrejk på fredagar utanför riksdagen i Stockholm.

‒ Det är bra att folk äntligen lyssnar och pratar och skriver om klimatkrisen. Det är en seger att det börjar bli mer uppmärksammat, sa Greta Thunberg i en intervju med SVT under fredagen.

Stödet från forskarsamhället har varit stort både i Sverige och internationellt. 270 svenska klimatforskare har gått ut och gett sitt stöd för klimatstrejkerna.

Rörelsen har spridits över hela världen. Greta Thunberg utsågs av Time Magazine till en av världens 25 mäktigaste tonåringar 2018 och nominerades nyligen till Nobels fredspris.

Ida Karlsson