Ökande antal attacker mot kristna i Indien

Stockholm, 190308 (IPS) – Antalet attacker mot kristna och muslimer i Indien har ökat dramatiskt på senare år, uppger organisationer. Nyligen listade organisationen Open Doors för första gången Indien som ett av de tio länder i världen där förföljelsen av kristna anses vara som värst.

United Christian Forum och ADF India uppger att en sammanställning visar att 2019 börjat mycket illa för den kristna minoriteten i Indien. Organisationerna har dokumenterat att det bara under januari genomfördes 29 våldsamma attacker mot kristna utförda av mobbar, i 13 olika delstater i landet.

– Ingen ska förföljas på grund av sin tro. Det är oroande att bevittna hur dessa hemska våldsdåd utförda av mobbar fortsätter och hög tid att det införs särskilda lagar för att skydda kristna och andra religiösa minoriteter, säger Tehmina Arora, som är chef för ADF:s kontor i Indien, i ett uttalande.

ADF är en kristen organisation som uppger att de arbetar för att skydda alla människors grundläggande frihet. Enligt organisationen följer de attacker som utförs i Indien ofta ett liknande mönster där en grupp våldsverkare anländer i samband med en gudstjänst eller församlingsmöte och ropar slagord samt misshandlar mötesdeltagarna. Vanligtvis ingriper inte polisen, och i vissa fall slutar attackerna i stället med att pastorer eller präster grips under förevändningen att de försökt tvinga människor att konvertera till kristendomen.

ADF uppger att en attack som genomfördes i delstaten Tamil Nadu slutade med att kristna släpades med till ett hinduiskt tempel där de tvingades att tillbe hinduiska gudar.

Paul Coleman, chef för ADF International, understryker att religionsfriheten är fastslagen i den indiska konstitutionen.

– Trots detta bevittnar vi hur kristna utsätts för förföljelse och förnekas sina grundläggande rättigheter. De senaste attackerna är tyvärr inga isolerade händelser, utan bara exempel på något många kristna upplever i dagens Indien. Vi uppmanar den indiska regeringen att försvara människors rätt till sin egen tro och att manar dem att göra mer för att skydda de religiösa minoriteterna och religionsfriheten, säger Paul Coleman.

Samtidigt uppger författarna till en ny rapport från den internationella missionsorganisationen Open Doors att våldet mot de kristna och muslimska minoriteterna i Indien har ökat dramatiskt under de senaste fyra åren. Enligt rapporten rapporterades bara under fjolårets tre första månader fler våldsamma attacker än under hela 2014.

I år upptogs dessutom Indien för första gången bland de tio länder i världen där situationen anses vara som mest svår för kristna, på Open Doors så kallade ”world watch list”.

Antalet attacker mot minoriteter uppges ha ökat sedan det hindunationalistiska partiet BJP kom till makten under ledning av Narendra Modi 2014. Open Doors understryker att religiöst baserat våld inte är något nytt fenomen i Indien, men enligt författarna till den nya rapporten har hinduiska extremister på senare år lyckats skapa en miljö präglad av hat och intolerans mot de kristna och muslimska minoriteterna.

Hinduismen är den klart dominerande religionen i Indien, medan muslimerna utgör runt 14 procent av befolkningen och de kristna drygt 2 procent.

 

Andreas Lönnqvist