Sammandrabbningar vid gränsen till Venezuela

Caracas, 190304 (IPS) – Den venezuelanska militären har tagit till våld för att stoppa lastbilar med mat och mediciner på väg in i landet. Minst fyra personer har dödats och 58 har skottskadats.

Nicolás Maduros regering radar upp militären och stänger gränserna, med hänvisning till att biståndet är en täckmantel för utländskt militärt ingripande stöttat av oppositionen ledd av Juan Guaidó, som leder Venezuelas parlament och som utropade sig till interimspresident den 23 januari.

Två lastbilar som lyckades ta sig halvvägs över en av broarna på gränsen till Colombia, omkring 86 mil från Caracas, fattade eld när venezuelanska säkerhetsstyrkor drev tillbaka unga män som följde fordonen. I de angränsande städerna Ureña och San Antonio sköt medlemmar av säkerhetsstyrkorna och beväpnade civila mot oppositionella som demonstrerade och krävde att få ta emot nödhjälpen.

I den sydöstra delen av landet där ursprungsbefolkningen pemón finns har hundratals människor sedan den 22 februari försökt hålla militären borta eftersom armén försöker förhindra hjälpsändningar från Brasilien.

Alfredo Romero, chef för människorättsgruppen Foro Penal säger att militären sköt genom folkmassan och ledare för ursprungsbefolkningen uppger att fyra personer dödats och 25 skottskadats.

Flera grupper tillfångatog och höll kvar flera befälhavare i över 24 timmar, men sedan kom 70 fordon, däribland bussar med medlemmar från säkerhetsstyrkorna, som släppte dem fria när de tog sig vidare mot Santa Elena de Uairén, berättar en invånare i staden som ligger på gränsen till Brasilien.

Ledare för ursprungsfolk håller sig gömda på landsbygden och i Santa Elena där det i själva verket råder utegångsförbud, enligt invånare i området som skickat bildbevis och filmer som visar vad som pågår där. Detta medan oppositionen och medier fokuserat på händelserna längs gränsen mot Colombia.

Oppositionsledare har fördömt morden på minst 15 personer i området och Foro Penal rapporterar att nio personer uppges vara saknade sedan den 23 februari.

I Ureña och San Antonio, i sydvästra Venezuela på gränsen till Colombia, har mer än 20 personer skottskadats efter att ha beskjutits av säkerhetsstyrkor eller beväpnade och maskerade civila, enligt lokala journalister i området. Flera demonstrationer i inlandet som genomförts för att visa ett stöd för hjälpsändningarna har också slagits ned.

 

Humberto Márquez