Drönare kan revolutionera jordbruket

Bulawayo, Zimbabwe, 190213 (IPS) – I Tanzania har många jordbrukare svårt att få lån eftersom de inte kan visa upp vad de har för tillgångar eller hur stor avkastningen är. Men med hjälp av ny teknik kan de samla in uppgifter och bevisa att de äger den mark de brukar – och det kan användas som säkerhet för ett lån.

– Jordbrukare kan ha stora markområden, men om de saknar laglig rätt till den mark de brukar, kan de inte använda den på ett produktivt sätt, säger Rose Funja, en ung entreprenör från Tanzania.

Hon kom med en idé om att använda geografiska informationssystem för att samla in information som sedan kan användas av jordbrukare. År 2013 var hon med i tävling som handlade om att generera nyskapande idéer för jordbruket och som arrangerades av Teknikcentrum för jordbruks- och landsbygdssamarbete, CTA. Hon kom tvåa, vann pengar och fick en mentor från Buni Innovation Hub i Tanzania. Tillsammans med en partner och studenter från Bagamoyo University i Tanzania utvecklade Rose Funja en webbplats som dokumenterar ägandet av mark. Hon började arbeta heltid med uppstartsföretaget ett år senare.

Företaget samlar in information om storleken och läget på olika gårdar samt vilka grödor som odlas. Uppgifterna läggs ut på en webbplats som finansinstitut kan ha tillgång till och använda för att bedöma jordbrukares kreditförmåga och om de kvalificerar sig för lån.

– Information i realtid är viktigt när det fattas beslut, särskilt när det gäller jordbruk, säger Rose Funja, som har en kandidatexamen i datateknik och en master i kommunikations- och informationssystemteknik.

Afrikanska utvecklingsbanken konstaterar att tolv miljoner unga kommer ut på arbetsmarknaden varje år i Afrika medan endast tre miljoner jobb skapas, vilket leder till att många går utan arbeten. Men banken menar att jordbruksnäringen kan erbjuda nya möjligheter för unga som kan arbeta med att utveckla smarta informations- och tekniklösningar.

Genom Rose Funjas nya företag har 300 småjordbrukare i Tanzanias huvudstad Dodoma fått tillgång till lån.

– Vi har hjälpt jordbrukare att visa vad de har och de har kunnat använda sin mark för att få tillgång till lån och för att kunna köpa varor, säger Rose Funja.

Företaget har planer på att expandera och räknar på sikt med att kunna ha över en miljon användare. Planer finns även på att göra det möjligt att använda verktyget för att få tillgång till statliga tjänster.

Genom CTA fick Rose Funja en utbildning i användning av drönarteknik och blev en av de första drönaroperatörerna i Tanzania. CTA har ett samarbete med den franska elektroniktillverkaren Parrot för att stötta ett 30-tal uppstartsföretag inom jordbrukssektorn i Afrika.

Användning av drönare är relativt nytt i Afrika och erbjuder nya möjligheter för unga entreprenörer inom informations- och kommunikationstekniksektorn att öka produktiviteten, hållbarheten och lönsamheten. CTA säger att de digitala verktygen hjälper till att säkra laglig rätt till mark och samla in information om grödor, skador och sjukdomar.

Afrikanska unionens verkställande råd sade i januari 2018 att alla medlemsstater borde utnyttja de möjligheter som användningen av drönare innebär inom jordbruket. En rapport från 2018 visar att användningen av bland annat drönarteknik har lett till ökad produktivitet och förbättrade skördar.

Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, kan drönarteknik användas för att ta itu med några av de största utmaningarna inom jordbruket, genom att jordbrukare får tillgång till information i realtid. Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs uppger att jordbrukssektorn kommer vara den näst största användaren av drönare i världen inom de närmaste fem åren.

 

Busani Bafana