Kostråd inte längre påverkade av industrin

Ontario, Kanada, 190211 (IPS) – Nya kostråd presenterades i januari i Kanada och för första gången har inte industrierna inom kött-, mejeri- och bearbetade livsmedel samt dryckesindustrin påverkat rekommendationerna.

Kostråden bygger på rekommendationer från hälso- och näringsexperter och lägger stor vikt vid behovet av att människor äter grönsaker och frukt, dricker vatten och lagar mat hemma.

Hälsoexperter har länge sagt att kanadensarna inte äter tillräckligt med grönsaker, frukt och fullkornsprodukter. De nya rekommendationerna handlar om att lägga om kosten till en större andel växtbaserade livsmedel som grönsaker, bönor och tofu, för att samtidigt sänka konsumtionen av mejeriprodukter, ägg, kött och fisk. I de nya råden uppmanas föräldrar begränsa konsumtionen av fruktjuicer och sötade mjölkdrycker bland barn.

– Hälsosamma kostvanor är en viktig del av att kunna upprätthålla en hälsosam livsstil och hjälper till att förhindra många kroniska sjukdomar som typ 2-diabetes, hjärtsjukdomar och vissa cancerformer, säger Theresa Tam, ansvarig för folkhälsofrågor i Kanada.

– Kanadas nya kostråd är bland de bästa i världen. De är jämförbara med Brasiliens utmärkta rekommendationer med tonvikt på att äta färsk, obearbetad mat, säger Wayne Roberts, som är expert på livsmedelspolitik och författare.

Utöver vilken mat som kanadensarna bör äta så rekommenderas matlagning hemma, att äta måltider tillsammans och att undvika snabbmat, säger Jennifer Reynolds vid Food Secure Canada, en allians av organisationer och individer som arbetar för en tryggad livsmedelsförsörjning.

I Kanada köptes snabbmat för omkring 176 miljarder kronor 2007, i genomsnitt över 20 000 kronor per år för en familj på fyra personer. Enligt Unicef hamnar Kanada på plats 37 av 41 rika länder när det handlar om tillgången till hälsosamma livsmedel för barn.

– De nya rekommendationerna visar en helt ny riktning när det gäller maten i Kanada, säger Jennifer Reynolds.

Trots matindustriernas lobbying väntas ny lagstiftning införas i år som begränsar marknadsföringen av onyttig mat och dryck till barn.

– En växt-baserad kost är inte bara bra för hälsan och planeten utan är också ett gyllene tillfälle att lägga om Kanadas exportinriktade jordbrukssystem till ett hållbart jordbruk där landsbygdsekonomier stöttas medan bristen på mat bekämpas, säger Jennifer Reynolds.

 

Stephen Leahy