Skadade marker – en tyst global kris

Georgetown, 190205 (IPS) – Nya siffror från FN:s organ mot ökenspridning visar att närmare två miljarder hektar marker i världen är skadade eller förstörda. Fenomenet beskrivs som en smygande och tyst kris som slår hårt mot många befolkningar – men utvecklingen går också att vända.

Två miljarder hektar är nästan ett lika stort område som två Kina. Och av de skadade eller förstörda marker som finns i världen består närmare en halv miljard hektar av åkermarker som har övergivits, enligt FN-organet UNCCD.

– Vi vet också att vi årligen förstör ytterligare tolv miljoner hektar mark. Men alla dessa områden skulle även kunna återställas, säger UNCCD:s chef Monique Barbut till IPS.

Av det skälet menar hon att det också finns hopp i arbetet för att bekämpa markförstörelse och ökenspridning – fenomen som innebär att bördig mark utarmas eller förvandlas till öken, främst på grund av torkor, avskogning eller ohållbara jordbruksmetoder.

UNCCD slår fast att markförstörelsen är en osynlig kris som slår mot befolkningar på flera platser i världen och att det krävs fler insatser för att vända utvecklingen och mildra effekterna av torkor.

Monique Barbut säger att till skillnad från när biologisk mångfald går förlorad så får mänskligheten en ny chans när det handlar om förstörda marker och ökenspridning.

– När en art går förlorad så är den borta. Men marker fungerar inte på samma sätt – de kan restaureras överallt, i varje enskilt land, säger hon till IPS.

Som exempel nämner hon lyckade satsningar i Kina där stora områden av skadade marker har kunnat återställas – vilket i sin tur bidragit till att miljontals människor kunnat lämna fattigdomen bakom sig.

Monique Barbut säger att satsningar på att restaurera skadade marker kan spela en viktig roll i arbetet mot fattigdom.

– I stället för att människor skickas till städerna är det bättre att satsa på att återställa marker, och se till att folk kan leva på sina jordar.

Enligt UNCCD-chefen visar data att skogsskövling, överbete och ohållbara jordbruksmetoder är de främsta orsakerna till att människor bidrar till förstörelsen av marker. Mer indirekta orsaker är ökat befolkningstryck, felaktig hushållning och brist på kunskaper.

Även i Karibien, där ett möte nyligen hölls för de 197 länder som undertecknat FN:s konvention om bekämpning av ökenspridning, finns problem med markförstörelse och ökenspridning. Richard Byron-Cox vid UNCCD säger att Haiti för hundra år sedan hade fantastiska jordar och var regionens största producent av sockerrör.

– Haiti ett av de två länder som ligger på ön Hispaniola. Och när man flyger över Hispaniola kan man se att en del av ön är grön medan den andra är brun. Orsaken är ökenspridningen på Haiti, säger han till IPS.

– Ökenspridning har alltså ingenting att göra med naturliga öknar, utan om hur fina jordar förstörs.

För Haitis del har förstörelsen påskyndats av skogsskövling, som i sin tur förvärrats av översvämningar och jordskred som förvandlat många tidigare skogsområden till barmark.

Desmond Brown