Unga grips i samband med protester i Venezuela

Caracas, 190204 (IPS) ‒ Det har genomförts godtyckliga gripanden för att skapa rädsla och förhindra ytterligare protester i Venezuela. Minst 90 barn eller ungdomar har gripits, uppger juristen Alfredo Romero vid organisationen Foro Penal i Venezuela.

Foro Penal är en organisation som dokumenterar när personer grips av politiska eller sociala skäl.

Jickson Rodriguez, 14, är en av de som greps den 22 januari i Puerto Ordaz, 50 mil sydost om Caracas.

Han och hans vänner deltog i en demonstration utanför familjens frisörsalong och slog på kastruller för att visa sitt missnöje. Nationalgardet grep honom och sex andra och tog dem till baracker vid ett stålverk.

‒ Eftersom jag inte grät fick jag ta emot mest slag. Jag frågade vakterna varför de misshandlade oss när vi redan gripits. De bara fortsatte. De slog mot huvudet. Jag sa till dem att de inte kunde slå mot huvudet eftersom jag har epilepsi. De sa till mig att jag var en fånge och skulle hålla tyst, säger han.

Hans mamma, Rosmelys Guilarte, 39, fann honom i handbojor dagen efter. Hon hade letat på olika ställen där hon hade hört att gripna skulle finnas.

‒ Han hade fått slag under fotsulorna, så att det inte skulle finnas några synliga blåmärken. Han hade fått ett epilepsianfall och det var anledningen till att han lämnades över till mig två dagar senare, berättar hon för IPS.

Jickson Rodriguez anklagas för att ha deltagit i plundring som pågått flera kilometer från protesten som han deltagit i ‒ vilket alltså är helt omöjligt.

‒ Han måste nu anmäla sig till myndigheterna var 30:e dag. Jag försöker ge honom möjlighet att vila så mycket som möjligt, eftersom det här har tagit hårt på honom, säger Rosmelys Guilarte.

 

Humberto Márquez