Organisationer ersätter staten när kvinnor misshandlas

La Plata, Argentina, 181204 (IPS) – Susana Gómez, 34, blev blind efter att ha misshandlats av sin ex-make för sju år sedan. Hon fick inget stöd av myndigheterna utan vände sig till en lokal organisation för att få hjälp med åtal och skadestånd.

– Jag gjorde många anmälningar, 18 totalt, men rättsväsendet uppmärksammade aldrig min situation, säger Susana Gómez till IPS.

Hon bor i Lisandro Olmos, en förort till staden La Plata som är huvudstad i provinsen Buenos Aires.

De särskilda polisstationer för kvinnor som finns i landet kunde inte erbjuda tillräckligt med skydd och 2011 ledde en brutal attack från hennes före detta man till att hon förlorade sin syn. I stället fick hon hjälp av La Casa María Pueblo, en icke-statlig organisation som likt andra initiativ i Latinamerika använder egna resurser för att kompensera för när staten brister i att erbjuda skydd och juridisk hjälp till dem som utsätts för våld i hemmet.

Susana Gómez, hennes fyra barn och hennes mamma, som också hotats av ex-maken, erbjöds skydd av organisationen.

– Vi hade ingenting. Vi kom dit med våra kläder på ryggen och våra ID-handlingar och inget mer. Vi hade vänt oss till många andra och alla hade avvisat oss. Polisen gjorde ingenting och inte heller åklagarmyndigheten, säger Susana Gómez.

Hon menar att utan organisationer som La Casa María Pueblo skulle hon inte kunna berätta sin historia och det skulle heller inte ha blivit någon rättegång.

– Utan juridiskt stöd, en plats där du kan söka skydd och få psykologisk behandling, hade jag inte kunnat hantera detta, för det är inte lätt, säger hon.

I april 2014 dömde en domstol i La Plata hennes ex-make till åtta års fängelse. Susana Gómez begär nu skadestånd och har stämt provinsregeringen.

– Ingen kommer att ge mig min syn tillbaka, men jag vill att rättsväsendet och staten blir mer medvetna om situationen före och efter, säger Susana Gómez, som är orolig eftersom hennes ex-make kommer att släppas fri nästa år.

Juristen Darío Witt, som grundat La Casa María Pueblo, framhåller att Susana Gómez ex-make gjorde henne blind efter att ha misshandlat henne upprepade gånger och slutligen slagit hennes huvud mot en köksvägg.

– Syftet med att begära skadestånd är inte bara ekonomiskt. Vi vill visa att i dessa fall så har staten och myndigheterna ett stort ansvar, säger han.

Fabiana Frayssinet