Kenya: Satsning på odlad fisk ger resultat

Kisumu/Vihiga, Kenya, 181123 (IPS) – Efterfrågan på fisk ökar i Kenya samtidigt som fiskebestånden i landets sjöar snabbt minskar. En satsning på odlad fisk kan var en del av lösningen.

Jane Kisia, som bor i närheten av Victoriasjön, har odlat fisk i dammar på sin egen gård i flera år. För två år sedan gick hon med i en satsning som syftar till att öka produktionen av odlad fisk i syfte att skydda de minskande fiskebestånden i Victoriasjön. Projektet drivs av biståndsorganisationen Farm Africa och är inriktad mot flera regioner i Kenya.

– Tack vare satsningen har jag fått utbildning om vattenbruk, vilket har gett mig de kunskaper jag behöver för att kunna utnyttja möjligheterna, säger Jane Kisia till IPS.

Projektet har även gett henne fler kontakter bland återförsäljare av fisk.

– När fisken är mogen så finns inköparna bara ett telefonsamtal bort.

I sina fem dammar producerar hon arterna tilapia och catfish. Odlingarna ger henne en stadig inkomst.

Efterfrågan på fisk ökar i Kenya i takt med att befolkningen växer och att allt fler fått upp ögonen för hur näringsrik fisk är. Samtidigt har fångsterna av fisk från landets sjöar minskat, vilket i sin tur har lett till ett underskott och stigande priser.

Detta samtidigt som Kenya är ett land som har stora arealer som anses vara ideala för fiskodlingar, enligt en rapport från forskningsinstitutet KMFRI.

Tidigare satsningar på att öka antalet fiskodlingar har fallerat eftersom odlarna inte erbjudits den utbildning de behövt. Skillnaden nu är enligt Teddy Nyanapa vid Farm Africa att man inom projektet arbetar mycket nära de bönder som engageras. Odlarna får tillgång till teknisk hjälp, och kunskaper om hur de ska nå ut på marknaderna. Närmare 1 100 fiskodlare ingår i satsningen.

Inom projektet ingår även en skola med inackorderade elever, där man odlar fisk både för att få tillgång till mat och för att kunna sälja vidare.

– Till en början var målet att odla fisk för att få tillgång till mat, men sedan sålde vi överskottet och insåg att det var en lukrativ bransch, berättar läraren Martha Achieng, som ansvarar för fiskodlingarna vid skolan Ebenezer Children’s Home and Life Centre.

Hon menar att myndigheterna borde subventionera de kostnaderna som bönder som satsar på fiskodlingar drabbas av, för att motverka den minskande tillgången på inhemsk fisk.

– Vi behöver en annan politik som minskar importen av fisk från Kina genom att minska kostnaderna och öka möjligheterna att kunna dra nytta av den enorma potential som finns med vattenbruk, säger Martha Achieng.

Justus Wanzala