Fisket hotat av föroreningar i Kashmir

Srinagar, Indien, 181101 (IPS) – Vattenkvaliteten blir allt sämre i Kashmirs sjöar och det har blivit svårare att överleva på det lokala fisket.

Mycket har förändrats sedan Rahti Begum som 17-åring började arbeta med att sälja fisk. Hon är nu närmare 70 år och har i alla år varit beroende av fisket för sin försörjning.

Hon bor i en husbåt i den välkända Dal-sjön i Kashmir. Rahti Begum berättar att fisket har gett folkgruppen hanjis försörjning under många hundra år. Numera är de flesta i området verksamma inom turismnäringen. De tar med sig turister i de unikt dekorerade båtarna som kallas ”shikaras” för att utforska de natursköna floderna och sjöarna. En del arbetar dock fortfarande inom fisket. Männen åker ut tidigt på morgonen för att kasta ut näten i sjön och lämnar fångsten vidare till kvinnor som liksom Rahti Begum säljer fisken vidare.

Rahti Begum, som nu drabbats av sjukdomar som kommit med åldern, är övertygad om att hon kommer vara den sista kvinnan inom folkgruppen som arbetar med att sälja fisk.

– Ingen vill arbeta med detta mer. Vattnet i sjön har förvandlats till kloakvatten och fler fiskar försvinner för varje dag som går, förklarar hon.

Fisket och jordbruket i regionen bidrar med 23 procent av bruttonationalprodukten och är stöttepelarna i regionens ekonomi.

Rahti Begum kämpar hårt för att kunna ha råd med ett mål mat om dagen. Hon säger att hon kommer ihåg hur det var när hon var barn och såg fiskstimmen och ankorna i det kristallklara vattnet.

– På den tiden hade vi möjlighet till anständig försörjning och sjön gav 15 000 ton fisk varje år. Det tillhör nu det förgångna, säger hon.

Rahti Begum förklarar att hennes två döttrar och hennes son inte ser någon framtid inom fisket eftersom fisken i vattnet dör ut. Hon berättar att hennes egen inkomst har minskat från motsvarande 4 600 kr per månad till 900 kronor per månad.

Umar Manzoor Shah