Kampanj för minskad köttkonsumtion i Förenade arabemiraten

Abu Dhabi, 181025 (IPS) – Klimataktivisten Fatima Al Ghamdi i Förenade arabemiraten har lanserat en kampanj för att få fler att gå över till en vegetarisk kost. Hon står inför en stor utmaning i ett land där kunskapen om köttkonsumtionens miljöpåverkan är låg.

Mellanöstern är en region som riskerar att drabbas hårt av klimatförändringen. Bedömare menar att det i framtiden finns risker för längre torkor, fler och allt kraftigare värmeböljor och generellt stigande temperaturer.

Trots detta är de allmänna kunskaperna om klimatfrågorna låga. En studie som förra året gjordes av Förenade arabemiratens universitet visade att över 40 procent av landets befolkning hade bristande kunskaper om klimatförändringen, den globala uppvärmningen och på vilken sätt mänskliga aktiviteter påverkar utvecklingen.

Landets myndigheter har dock börjat arbeta för att förbättra kunskaperna, och för ett par år sedan bytte landets miljödepartement namn till departementet för miljö och klimatförändringar. Dessutom har man inlett informationssatsningar för att få fler individer att tänka mer miljömässigt.

Fatima Al Ghamdi vill dra sitt strå till stacken genom den grupp hon bildat för att få fler att byta ut kött mot grönsaker. Hon menar att hennes nätverk har ett digert arbete framför sig.

– Det talas alldeles för lite om hur viktigt det är att ta itu med konsumtionen av kött och mejerivaror för att kunna bekämpa den globala uppvärmningen, säger hon.

– När det gäller skogsskövling och transporter görs en hel del både politiskt och i fråga om information. Men det görs alldeles för lite kring boskapssektorn, inte bara i Förenade arabemiraten och Mellanöstern, utan även på global nivå.

Fatima Al Ghamdis arbete är bland annat inriktat mot skolor och universitet. Hon försöker nå ut med information om vilka effekter köttindustrin har på det globala klimatet och hur människor på egen hand kan lägga om till en mer miljövänlig kost.

– Jag tror det finns en tvekan bland aktivister och politiker kring att göra intrång i människors privatliv genom att tala om för dem vad de ska äta. Men det finns modeller som kan göra mer vegetarisk mat lockande för många människor och detta är en avgörande fråga om vi på riktigt vill få ner utsläppsnivåerna.

Vetenskapstidskriften Nature slog nyligen fast att det är nödvändigt att vända utvecklingen i världen, där den redan stora köttkonsumtionen fortsätter att öka. Enligt FN:s klimatpanel IPCC står den globala boskapsindustrin för större utsläpp av växthusgaser än de samlade utsläppen från alla bilar, flygplan, tåg och fartyg.

Daniel F Kenneth, som är professor i folkhälsa och näringslära och bor i Abu Dhabi, påpekar att boskaps- och köttindustrin står bakom mer än en tredjedel av alla utsläpp av metan, som är en mycket skadlig växthusgas.

Många klimatexperter menar att den industriella köttproduktionen är skadlig på tre nivåer – dels genom utsläppen av metan, men också genom att skogar som kan binda kol skövlas för att ge plats åt betesmark, och genom de enorma mängder vatten som används för att föda upp djuren.

– Boskapsuppfödning och sojaproduktion för att ge föda åt djuren bedrivs ofta på marker som skövlats på skog. Denna skogsskövling anses vara en av de främst bidragande orsakerna till köttproduktionens påverkan på den globala uppvärmningen, säger Daniel F Kenneth.

Han tillägger att enorma mängder soja och andra spannmål går till boskapsuppfödning. Daniel F Kenneth säger att det dessutom krävs närmare 14 000 liter vatten för att producera 1 kilo kött.

Förenade arabemiraten anses ha en god tillgång till mat, men är mycket beroende av import, då närmare 80 procent av den mat som konsumeras kommer från andra länder.

– Vi har knappt någon egen boskapsindustri, men det fråntar oss inte ansvaret. De transporter som köttindustrin leder till skapar enorma utsläpp av koldioxid. Det skulle både vara mer ekonomiskt och miljömässigt hållbart att ställa om till en kost där vi i första hand konsumerar den mat som vi enklast får tag på, säger Fatima Al Ghamdi.

Hon säger att den traditionella kosten i Mellanöstern består av mycket ris, linser och kikärtor.

– Under lång tid var det så vi åt, med endast mindre mängder kött. Den här trenden med en extremt köttbaserad diet är ett nytt västerländskt koncept. Men det finns grönsaker och bönor som innehåller lika mycket protein och järn som kött.

Rabiya Jaffery