Indien använder mobiler för att bekämpa undernäringen

Mayurbhanj, Odisha, Indien, 181003 (IPS) – Smarta telefoner och surfplattor ska hjälpa lokal vårdpersonal i Indien att samla in uppgifter och sammanställa statistik. Men än har inte alla nåtts av den nya satsningen.

Kanaklata Raula, 52, från byn Kaptipada i distriktet Mayurbhanj finns tillgänglig 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. Hon arbetar som lokal hälsoarbetare i delstaten Odisha och cyklar runt flera timmar om dagen för att besöka bybor och erbjuda råd om kostvanor och reproduktiv hälsa.

Hennes uppdrag är att se till att kvinnor och barn i hennes område tar hjälp av det lokala Anganwadi-centret som är en del av det vårdsystem som ska nå ut med kostnadsfri hälsovård till de allra fattigaste.

Kanaklata Raula undersöker hälsan hos alla barn under sex år, kontrollerar deras vikt och längd och ser till att de är vaccinerade. Hon ger också råd till mödrar och gravida eller ammande kvinnor när det gäller grundläggande hälsovård och kostvanor. Hon uppmuntrar dem att regelbundet besöka det lokala Anganwadi-centret. Men det viktigaste av allt är att hon samlar in uppgifter om patienternas hälsa och sammanställer statistik. Hon skickar regelbundet rapporter om bybornas hälsa till myndigheterna.

– Jag har ansvar för fem byar. Här finns 300 familjer och 80 procent av dem är fattiga. Utan Anganwadi-centret skulle de inte få hjälp med att hitta näringsriktig mat till sina barn, säger Kanaklata Raula till IPS.

I juli fick hon ett pris av organisationen Plan International i Indien för sitt arbete som lokal vårdarbetare.

Ministeriet för kvinnors och barns utveckling har beslutat att förse de lokala hälsoarbetarna med smarta telefoner och surfplattor med programvara som är särskilt utformad för att underlätta deras insamling och rapportering av uppgifter. Programvaran har utvecklats i samarbete med Bill och Melinda Gates Foundation.

Det nya systemet kommer att användas för att samla in information om den hjälp som erbjuds till barn, ammande och gravida kvinnor. Systemet ska användas för analys av de uppgifter som matas in för att kartlägga kosten, vikten och längden hos barn under fem år.

– Det finns elva register som jag regelbundet måste hålla uppdaterade. Det tar vanligtvis många timmar. Jag tror att den nya tekniken kommer att spara tid så att jag kan lägga mer tid på att hjälpa människor. Jag tror också att det här kommer att innebära att informationen kan skickas vidare snabbt till högre tjänstemän, säger Kanaklata Raula.

Det finns för närvarande 1,3 miljoner lokala hälsoarbetare i Indien och enligt regeringen kommer alla dessa få en smart telefon av enklare modell. Telefonerna kommer att distribueras av respektive delstatsregering medan den federala regeringen och ministeriet för kvinnors och barns utveckling kommer att stå för finansieringen.

– Vi har delat ut fler än 50 000 mobiltelefoner till lokala hälsoarbetare. Genom dessa får vi dagliga rapporter om hur många barn som fått mat och hur många som har vägts. Hittills har vi identifierat 12 000 barn som är kraftigt underviktiga och vi följer upp dem i samarbetet med tjänstemän på distriktsnivå, sade Maneka Gandhi, kvinno- och barnminister i Indien, i samband med en presskonferens i New Delhi.

– Enbart tekniken är inte tillräckligt. Vi behöver också nå ut till de delar av befolkningen som ännu inte nås av insatserna – som migranter som inte har råd med näringsriktig mat, säger Laila Garda, chef för forskningsavdelningen vid King Edwards Memorial Hospital i staden Pune och som under nästan 20 år arbetat med lokal hälsovård.

Chuna Ram, en lokal reporter och aktivist i Barmer i Rajasthan – en av de delstater i landet där undernäringen är som mest utbredd – säger att regeringens åtgärder inte får stanna vid vackra ord. Han berättar att i Rajasthan har de styrande sagt att de ska dela ut smarta telefoner till de lokala hälsoarbetarna men ännu har det inte skett.

Stella Paul