Hårt drabbat Kuba satsar på modernare vattendistribution

Havanna, 180920 (IPS) – På senare år har både torka och översvämningar orsakat stora påfrestningar på Kuba. Samtidigt saknar en stor andel av kubanerna fortfarande rinnande vatten i sina hem – ett problem landet nu försöker lösa genom en modernisering av vattendistributionen.

– Tillgången på vatten minskar gradvis på grund av minskande nederbörd, försämrad vattenkvalité och en ökad förångning på grund av stigande temperaturer, säger Antonio Rodríguez, som är vice ordförande för det statliga organet för vattenresurser, INRH, till IPS.

Förra hösten svepte orkanen Irma in över Kuba och orsakade stor förödelse. Innan dess hade landet varit utsatt för en nästan fyra år lång torka. Årets regnsäsong inleddes i maj i samband med den subtropiska stormen Alberto, och har inneburit en kraftig nederbörd.

– Vi har kunnat visa att klimatförändringarna är på riktigt. Vi genomlevde 38 månader av intensiv torka och sedan har vi drabbats av regn som ligger högt över genomsnittet, säger Antonio Rodríguez.

De skyfall som följde med stormen Alberto i slutet av maj ledde till att åtta personer drunknade och den orsakade också stora ekonomiska skador i landet. Men den innebar också att landets vattenreserver kunde fyllas på ordentligt.

Kubas officiella program för klimatförändringar varnar samtidigt för att de genomsnittliga havsnivåerna har stigit med 6,7 centimeter – en stigning som beräknas uppgå till 27 centimeter till 2050 och hela 85 centimeter till 2100. Det skulle innebära att landområden går förlorade i låglänta kustområden. Antonio Rodríguez varnar samtidigt för att landets vattenreserver kan komma att drabbas av inträngande saltvatten.

Alla dessa vattenproblem förvärras av att enorma mängder vatten varje år går förlorade på grund av ineffektiv användning och tekniskt eftersatta distributionssystem.

Sedan 2011 har en modernisering av dessa system inletts och vattenslöseriet har sedan dess kunnat begränsas en del. På senare år har dessutom ytterligare 1,6 miljoner kubaner fått tillgång till egna vattenkranar.

Hittills har dock bara 11 procent av befolkningen tillgång till kranvatten dygnet runt, medan ytterligare 39 procent har tillgång till vatten under vissa timmar varje dag. För resterande 50 procent av hushållen är vatten bara tillgängligt sporadiskt och ibland tvingas familjer gå utan tillgång till vatten i flera veckor.

Santiago och andra städer i landets östligaste delar har historiskt lidit av vattenbrist, något som delvis har lösts genom att vatten förs in från andra regioner. Men i händelse av torka minskar denna omdistribution.

Studier har visat att en stor del vatten går till spillo i människors bostäder. Det är ett av skälen till att alla företag och offentliga institutioner numera har mätare över vattenkonsumtionen installerade, och INRH planerar även att installera sådana i allas hem.

– Det är helt klart så att vattenmätare minskar konsumtionen och de gör det även möjligt för oss att mäta hur effektiva våra system är, säger Antonio Rodríguez.

Liksom annan service är vatten kraftigt subventionerat av staten och tillgängligt till en mycket låg kostnad för medborgarna.

Den nya satsningen på en förbättrad vattendistribution beräknas pågå fram till 2030 och Antonio Rodríguez berättar att myndigheterna även har börjat bygga en avsaltningsanläggning för havsvatten.

Tanken är att satsningen på förbättrad vattendistribution även ska gynna landets jordbrukare. Den genomförs bland annat med hjälp av fördelaktiga utlandslån.

Patricia Grogg