Soldrivna automater ger fattiga indier friskt vatten

New Delhi, 180907 (IPS) – Sedan en tid tillbaka har invånarna i slumområdet Savda Ghevra i den indiska huvudstaden tillgång till rent och friskt vatten genom en ny typ av automater som drivs med solenergi. Innovationen har fått problemen med vattenburna sjukdomar att minska.

De så kallade vatten-bankomaterna installerades för tre år sedan som en del av en social satsning.

– Vattnet är billigt, pålitligt och smakar gott, säger trebarnsmamman Saeeda, som bor i närheten av en av automaterna, till IPS.

Saeeda hämtar upp till 15 liter vatten om dagen från automaten och betalar med hjälp av ett påfyllningsbart kort, till en kostnad som är nästan tio gånger billigare än vad hon skulle betala för dricksvatten på flaska från en butik.

Automaterna har installerats av företaget Piramal Sarvajal och sammanlagt har nu närmare 10 000 familjer i sex slumområden i New Delhi fått tillgång till friskt dricksvatten, berättar Amit Mishra vid företaget för IPS.

Piramal Sarvajal är inte ensamma om satsningarna på vatten-bankomater, utan de ingår i en strategi för att med hjälp av solenergi öka tillgången på rent vatten till Indiens jättestora befolkning.

Indien har bildat en allians, International Solar Alliance, som syftar till ett ökat samarbete mellan länder som har goda möjligheter att bygga ut solenergin.

Samtidigt är Indien det land i världen där störst områden brukas med hjälp av konstbevattning, vilket främst görs med hjälp av vattenpumpar som drivs med diesel eller el. Men elpumpar är opålitliga medan de som drivs med diesel blir dyra i drift. Genom ett program kan indiska bönder få hjälp med kostnaderna för att gå över till pumpar som drivs med solenergi.

Enligt en studie från organisationen Global Green Growth Initiative, GGGI, som arbetar med att hjälpa länder att ställa om till gröna alternativ, har satsningarna på vattenpumpar som drivs med solenergi haft flera positiva effekter i Indien – bland annat genom att öka inkomsterna bland landsbygdsbefolkningen.

Peter Vos, som är biträdande chef för GGGI, säger att den indiska modellen kan föras vidare till andra länder där organisationen är verksam.

Indiska myndigheter har dessutom planer på att börja exportera vattenpumpar som drivs med solenergi till länder som är intresserade av satsningar på bevattningssystem som drivs med gröna energikällor.

Enligt FN:s jordbruksorganisation, FAO, står bevattningen av åkrar för den största delen av den globala vattenkonsumtionen. En övergång till pumpar som drivs med solenergi uppges kunna leda till mycket större skördar, vilket i sin tur kan stärka matsäkerheten.

Under de senaste 25 åren har indiska myndigheten för förnybar energi, som samarbetar med GGGI, utvecklat flera satsningar på vattenpumpar som drivs med solenergi, både för dricksvatten och bevattning av åkermarker. Sammanlagt är närmare 15 000 sådana system för närvarande i drift.

Officiella uppgifter som presenterades i det indiska parlamentet förra året visar samtidigt att endast 16 procent av hushållen på den indiska landsbygden har tillgång till rent dricksvatten.

Ranjit Devraj