Växande köttproduktion väcker frågor i Argentina

Buenos Aires, 180905 (IPS) – Efter en svag period ökar produktionen och exporten av nötkött från Argentina igen. I landet finns en stark tradition av att både äta och producera kött, men samtidigt kritiseras den miljöpåverkan köttbranschen ger upphov till allt mer.

Problemen med de växthusgaser i form av metan och kväveoxid som boskapsuppfödning förorsakar har varit kända länge. Men det har inte varit någon lätt sak att få Argentina att ta frågan på allvar, säger Guillermo Berra, som var med och ledde den första forskningsgruppen som studerade frågan för det statliga jordbruksinstitutet INTA.

Han säger till IPS att effektiviseringar inom köttindustrin genom uppfödningsanläggningar på senare tid har lett till en ökad produktivitet och därmed minskade utsläpp av växthusgaser.

– Men det har å andra sidan skapat nya problem i form av nedsmutsning av marker och grundvatten.

Enligt de senaste uppgifterna som Argentina rapporterade till FN:s klimatkonvention UNFCCC, står jordbruket och boskapsuppfödningen bakom 39 procent av landets totala utsläpp av växthusgaser. Samtidigt visar de nedbrutna siffrorna att boskapsuppfödningen är den enskilda sektor som står för de största utsläppen med 20,7 procent av den totala siffran. Och den främsta orsaken är de gaser som boskap avger som en del av sin naturliga matsmältning.

I början av 1900-talet var Argentina världens största exportör av nötkött. Men på senare decennier har inte köttproduktionen i landet genomgått samma tekniska utveckling som det övriga jordbruket.

Osvaldo Barsky, som forskar om Argentinas landsbygdshistoria, säger att jordbruket med tiden tagit över allt mer av de bästa jordarna i landet. I perioder har köttproduktionen i landet till och med minskat, vilket skedde under president Néstor Kirchner (2003–2007), efter att köttexporten under en period stoppades för att minska de inhemska prisökningarna på kött.

– Det ledde till en drastiskt minskad produktion och grannländer som Uruguay och Paraguay gick om oss på den internationella marknaden, säger Osvaldo Barsky till IPS.

Under de senaste åren är det i stället Brasilien som blivit världens största exportör av kött.

Nu är köttproduktionen i Argentina på stark uppgång igen. Det är en få sektorer där regeringen under president Mauricio Macri, som kom till makten i december 2015, kunnat redovisa plusresultat. Enligt officiella siffror exporterade landet dryga 121 000 ton nötkött under årets första fem månader, vilket är en kraftig uppgång jämfört med de knappa 76 000 ton som exporterades under samma period föregående år.

Uppskattningen är att Argentina under året kommer att exportera 435 000 ton nötkött, vilket skulle innebära att man återigen går om Uruguay och Paraguay. Det är dock fortfarande långt kvar till Brasiliens nivå, som ligger på närmare två miljoner ton exporterat kött per år.

Större delen av den argentinska exporten går till Kina och förhoppningen är att branschen i stort ska inbringa motsvarande närmare 20 miljarder kronor i inkomster under året.

Den inhemska konsumtionen av kött är fortfarande mycket hög – i genomsnitt äter en argentinare 59 kilo kött per person och år. De högsta siffrorna i landet har uppmätts till 80 kilo per person och år.

Samtidigt säger forskaren Guillermo Berra att Argentinas köttproduktion måste bli mer effektiv och miljömässigt hållbar om köttexporten ska kunna fortsätta på längre sikt.

– Om miljömässiga handelshinder sätts upp så kan Argentina i framtiden drabbas kommersiellt, säger han.

I det arbetet menar han att uppfödningsanläggningar kan spela en viktig roll. Och den gamla bilden av kossor som går och betar på öppna fält blir också allt mindre vanlig i landet. Boskapsanläggningarna, som började användas i Argentina under 1990-talet, möjliggör en mer intensiv köttproduktion som både går snabbare och kräver mindre utrymmen.

Uppemot 70 procent av de boskap som anländer till argentinska slakterier kommer i dag från sådana anläggningar, säger Fernando Storni, som företräder en branschorganisation för landets uppfödningsanläggningar.

Men utvecklingen mot fler anläggningar där djuruppfödningen sker med industriella metoder möter också kritik från forskare som påpekar att det avfall och de restprodukter som uppstår vid dessa industrier inte tas omhand på rätt sätt.

Jordbruksforskaren Ana García menar att det finns ett stort behov av en hårdare reglering av verksamheten, eftersom miljöeffekterna annars riskerar att bli stora.

Kemiprofessor Ileana Ciapparelli har i flera års tid studerat framväxten av uppfödningsanläggningar och hon menar att många köttproducenter inte vet vad de ska göra med all den gödsel som boskapen lämnar efter sig.

– En del använder den som jordförbättring, medan andra lämnar den i stora högar, vilket leder till utsläpp av metan, säger Ileana Ciapparelli.

Hon har själv genomfört en studie som visar att stora gödselhögar på marken även riskerar att förorena grundvattnet.

Daniel Gutman