Guyanas miljövänner förbereder sig för oljeboom

Georgetown, Guyana, 180904 (IPS) – Enorma oljefyndigheter har upptäckts utanför Guyanas kust. Många hyser nu förhoppningar om att oljan ska bli ett stort lyft för det lilla landet, som är ett av de fattigaste i Sydamerika. Bedömare påpekar samtidigt att en oljeboom för med sig stora utmaningar.

Oljejätten ExxonMobil har under de senaste tre åren genomfört provborrningar utanför Guyanas kust och beräkningen är att de stora fyndigheter som hittats ska kunna inbringa mångmiljardbelopp till landet. Men en framtida oljeutvinning för även risker med sig.

– För Guyanas del handlar de direkta miljöriskerna främst om oljespill, men också om de utsläpp som utvinningen förorsakar och hur seismiska aktiviteter kan påverka marina arter, säger David Singh, som är ordförande för organisationen Conservation International Guyana, till IPS.

Han menar att de ökande miljöriskerna innebär att landet också måste öka sin beredskap. För en organisation som hans egen handlar det bland annat om att lära sig det som krävs för att kunna ställa krav på att både staten och oljeindustrin följer de miljölagar och regler som måste omgärda verksamheten.

Flera analytiker har påpekat att regeringen i Guyana har liten erfarenhet av att sätta upp regler för oljejättar, eller av att förhandla med internationella storbolag.

Landets minister med ansvar för naturresurser, Raphael Trotman, menar dock att Guyana är väl rustat för att hantera de risker som följer med utvecklingen av olje- och naturgasutvinning. Han säger att man kommer att vara redo att hantera eventuella oljeläckor och andra olyckor.

– Vi medger att det finns risker, men myndigheterna gör allt för att vara beredda på dessa. När produktionen inleds i början av 2020 kommer vi att vara beredda för alla eventualiteter.

ExxonMobil har hittills hittat åtta oljefyndigheter utanför Guyanas kust. Produktionen ska enligt planerna börja 2020 då runt 120 000 fat olja om dagen förväntas kunna utvinnas, en siffra som ska stiga till 220 000 fat om dagen två år senare.

Minister Raphael Trotman menar att det guyanska folket kommer att gynnas av den framväxande oljeindustrin.

– Oljeinkomsterna kommer att göra det möjligt för oss att uppfylla folkets drömmar och se till att varenda medborgare kommer att få en drastiskt förbättrad livssituation inom loppet av bara några år.

Samtidigt som landets oljefyndigheter upptäcktes inledde Guyanas regering sitt arbete för att åstadkomma en miljömässigt hållbar ekonomisk utveckling. Den uttalade strategin är en strukturell omvandling mot en grön tillväxt där det ska genomföras åtgärder för att utvinningsindustrin ska bli ”miljömässigt hållbar”.

Trots återkommande försök har inte IPS lyckats få en intervju med någon företrädare för Guyanas myndighet för klimatförändringar, i syfte att diskutera hur utvinningen av fossila bränslereserver kan ligga i linje med målet att skapa en miljömässigt hållbar ekonomisk utveckling.

Närmare 80 procent av Guyanas skogar, närmare 15 miljoner hektar, har fått stå orörda. Landets mål är att skapa en grön ekonomi, samtidigt som landet planerar att exploatera sina stora fossila fyndigheter. Foto: Desmond Brown/IPS

Desmond Brown