Starka krav på säkrare vägar och förare i Bangladesh

Dhaka, 180903  (IPS) – Studenter i Bangladesh har demonstrerat för ökad trafiksäkerhet. Trots ökad polisnärvaro på gatorna och ändrade trafiklagar riktas kritik mot att det inte gjorts tillräckligt för att öka säkerheten på landets vägar.

Ilias Kanchan, som är skådespelare och aktivist, säger till IPS att regeringen var snabb på att införa en nationell trafikinsatsvecka i början av augusti då polisen kontrollerade fordon, men att detta inte har varit tillräckligt.

–  Insatsen var ett spel för gallerierna. Vi har sett samma bussar på gatorna igen, som kör utan registreringsbevis och körkort. Även om trafikpolisen gör kontroller och bötfäller förare varje dag, har omfattningen av överträdelserna inte minskat, vilket visar på stor okunskap [om lagarna] bland förare, säger Ilias Kanchan, som själv med nöd och näppe undgick att skadas i en trafikolycka 1989, till IPS.

Ilias Kanchan har arbetat hårt för säkrare vägar genom kampanjen Nirapad Sarak Chai (Vi kräver säkrare vägar) de senaste 25 åren, ända sedan hans fru omkom i en tragisk trafikolycka.

Mellan 3 000 och 5 000 studenter gick ut på gatorna i slutet av juli och i början av augusti för att kräva bättre säkerhet på vägarna och bättre ordning i den kaotiska och gravt eftersatta kollektivtrafiken – som till största delen domineras av privata aktörer.

Studentprotesterna var de första i sitt slag i landets historia och bröt ut efter att två ungdomar dödats när de blev påkörda av en buss i hög fart den 29 juli. Det ledde till våldsamma protester på många håll i huvudstaden Dhaka, som har över 18 miljoner invånare.

De landsomfattande protesterna där studenter blockerade vägar spred sig mycket snabbt och regeringen har lovat att möta studenternas krav i olika steg. De styrande har utlovat säkrare vägar och hårdare tag mot bussförare som kör utan tillstånd. Tidigt i augusti godkände regeringen ett lagförslag om att skärpa straffet och införa fängelse i högst fem år, i stället för tre, för personer som orsakar dödsolyckor i trafiken, samt höjda böter för fortkörning och andra trafikbrott från motsvarande 50 dollar till 200 dollar. Förslaget väntas antas av parlamentet inom kort.

På Dhakas gator syns numera motorcyklister med hjälmar och privata fordon som bilar och bussar är tvungna att köra i tydligt avgränsade filer, i stället för över hela vägen som tidigare. Det sker praktiskt taget inte några fortkörningar och användningen av blinkers är obligatorisk. Polisen och trafiksäkerhetsavdelningen uppger att de har utökat sina kontroller avsevärt.

Men Ilias Kanchan säger till IPS att aktivister har efterfrågat skärpta straff på upp till tio år och att de är missnöjda med det nya lagförslaget.

– Vi har föreslagit ett minimistraff på fem år i stället. Vi har också föreslagit att vid olyckor straffa inte bara förarna utan även fordonsägarna när de inte följer lagarna, säger han.

En ny rapport från Accident Research Institute vid Bangladesh University of Engineering and Technology visar att vårdslöshet i trafiken och fortkörningar orsakar 90 procent av de 6 200 trafikolyckor som inträffar i landet varje år. Rapporten visar också att under de senaste 3,5 åren har över 25 000 personer omkommit i trafikolyckor – vilket motsvarar 20 personer per dag. Och över 62 000 personer har blivit skadade för livet under samma tidsperiod. Dessutom kostar dessa olyckor landet motsvarande 4,7 miljarder dollar – två procent av landets BNP – varje år.

– Regeringen visar tecken på att vilja förbättra säkerheten på vägarna men saken är den att vi låter situationen gå för långt. Generellt sett är vi för toleranta och protesterar sällan mot brott som begås av besvärliga förare, säger den välkända arkitekten och aktivisten Mubasshar Hussain till IPS.

– Jag ser också en brist på att ta problemen på allvar när det gäller trafikavdelningen som kontrollerar och är ansvariga för att upprätthålla ordningen på gatorna. Även om de kontrollerar fordon finns det fortfarande förare utan tillstånd på gatorna och det är skandalöst.

Han menar att det behövs massiva insatser när det gäller infrastruktur och stärkande av institutioner för att förbättra den allmänna trafiksäkerheten.

Sheikh Mohammad Mahbub-e-Rabbani, trafiksäkerhetschef vid Bangladeshs transportmyndighet, säger till IPS som ett svar på kritiken att det har skett förändringar på vägarna.

–  Vi har infört poliskontroller och har mobila domstolar som direkt kan avgöra om något begått ett brott. Fler poliser finns ute på gatorna. De böter och straff som utdömts de senaste tre veckorna visar på skillnaden. En sådan insats för att komma åt de som bryter mot lagen kommer snart att resultera i en förbättrad säkerhet på vägarna, säger Sheikh Mohammad Mahbub-e-Rabbani.

En del menar dock att mäktiga transportföretag utövar påtryckningar vilket innebär att lagarna inte skärps tillräckligt och att korrupta poliser kan fortsätta att förbise överträdelser.

–  Det finns två separata system. Ett består av företagare som har inflytande över transportsystemet och fortsätter att använda olagliga fordon och förare som saknar tillstånd. Miljontals taka uppges utbetalas i mutor för att polisen ska bortse från dessa brott. I det andra systemet finns trafikpolisen som kontrollerar privata fordon som i stort följer regler och normer när det gäller trafiksäkerheten, säger Mozammel Huque, som är generalsekreterare för Passenger Welfare Association of Bangladesh.

Men Khondoker Enaeytullah, generalsekreterare för landets transportförbund, säger att stora förändringar väntas i kollektivtrafiken.

– Alla bussar kommer att kontrolleras av en myndighet framöver i stället för av enskilda privata bolag. Det kommer inte finnas någon konkurrens när det handlar om att plocka upp passagerare och därmed försvinner problemet med fortkörning. Alla bussar kommer att genomgå kontroller innan de kör iväg för att plocka upp passagerare. De nya reglerna kommer helt säkert öka säkerheten på vägarna, säger Khondoker Enaeytullah.

Naimul Haq