FN anklagar Myanmar för folkmord på rohingyer

Dhaka, Bangladesh, 180827 (IPS) – Ett år har gått sedan den stora våldsvågen mot rohingyer i Myanmar inleddes. I en ny rapport pekar FN ut höga militära ledare i Myanmar som ansvariga för folkmord och brott mot mänskligheten i delstaten Rakhine.

Den nya FN-rapporten bygger på ett stort antal ögonvittnesskildringar om hur barn tvingades bevittna när deras hem och byar brändes ner, hur massmord begicks och hur många mödrar utsattes för våldtäkter. Även många flickor utsattes själva för våldtäkter.

Våldsvågen i Rakhine ledde till att närmare 700 000 rohingyer tvingades på flykt till kustregionen Cox’s Bazar i grannlandet Bangladesh, en plats där ett stort antal flyktingläger upprättades.

Våldet började den 25 augusti då regeringsstyrkor inledde en motattack efter att en militärbas hade attackerats av gerillagruppen Arsa. Men enligt den nya rapporten, som gjorts av en oberoende internationell undersökningsgrupp, tyder mycket på att organiseringen av insatsen hade förberetts tidigare av Myanmars militära ledarskap. Detta på grund av hur omfattande den var.

Enligt rapporten var militärens insatser planerade för att ”sprida omedelbar skräck, då människor väcktes av intensiv beskjutning, explosioner eller av skrik från bybor”, medan byggnader sattes i brand och ”soldater sköt urskillningslöst mot hus, fält och bybor”.

Rapportförfattarna slår även fast att det begicks våldtäkter och andra former av sexuellt våld i en ”massiv skala” och att gängvåldtäkter genomfördes. Ett vittne berättar att ”hon hade tur”, eftersom hon ”endast våldtogs av tre män”.

FN kräver nu att en fullständig utredning om folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott inleds och menar att Myanmars högsta militära befäl bör åtalas för de brott som begicks i Rakhine. En av dem som pekas ut som direkt ansvarig är överbefälhavaren Min Aung Hlaing.

Även landets ledare, fredspristagare Aung San Suu Kyi, kritiseras mycket hårt i rapporten för att inte ha använt sin position eller sin ”moraliska auktoritet” för att förhindra våldsvågen och skydda civilbefolkningen.

Farid Ahmed