Sydafrika: Fler överviktiga medan grönsakspriserna stiger

Johannesburg, 180815 (IPS) – Nästan sju av tio sydafrikanska kvinnor är överviktiga, visar en nationell hälsoundersökning. Experter menar att en av orsakerna är att många inte har råd att köpa näringsriktig mat.

Majola, som egentligen heter något annat, bor i ett enkelt hem i Alexandra i närheten av Johannesburg. Hon väger 141 kilo och berättar att det blivit allt svårare för henne att gå ens kortare promenader, och sedan länge tar hon mediciner mot högt blodtryck.

– Jag tillagar bara grönsaker på söndagar, berättar Majola för IPS, medan hon står och lagar kyckling och ris till sig själv och sin mamma.

Hela 68 procent av de sydafrikanska kvinnorna är överviktiga eller feta, visar en statlig undersökning. Och Majola är bara en av många som äter mindre grönsaker än de skulle behöva, inte beroende på att de inte vill, utan på grund av att annan mat är billigare.

Kirthee Pillay, expert på näringslära vid KwaZulu-Natal-universitetet, säger till IPS att de flesta sydafrikaner har börjat äta betydligt mer mat som är rik på snabba kolhydrater – och att den främsta orsaken är stigande priser på andra livsmedel.

– Priserna på frukt och grönsaker har stigit så mycket att de som är fattiga har fått ta bort detta från sina inköpslistor, säger Kirthee Pillay.

Rättviseorganisationen Pacsa har i sitt årliga index över matpriserna i landet visat att medianlönen för svarta sydafrikaner ligger på motsvarande 209 dollar i månaden. Detta samtidigt som inköp av näringsrik mat för en månad kostar motsvarande 297 dollar. Pacsa underströk samtidigt att familjer måste betala för alla andra räkningar först, vilket gör att många varje månad drar på sig skulder för att kunna ha råd med sina utgifter för mat.

Kirthee Pillay säger att detta leder till att många blir tvungna att köpa billigare, och mindre nyttig, mat.

– Frukt och grönsaker är på väg att bli lyxprodukter för många i takt med att priserna stiger. Detta samtidigt som den billigare maten ökar riskerna för fetma.

Majola arbetar på en varuhuskedja och har vid sidan av sig själv bara sin äldre mamma att försörja. Men trots att hennes matbudget är högre än för många andra så har även hon dragit ner på konsumtionen av frukt och grönsaker på grund av priserna.

– Det är plånboken som avgör, slår hon fast.

David Sanders, som är professor emeritus i folkhälsa, säger att sydafrikanerna lider av många sjukdomar som kan kopplas samman med dålig kost. Men han menar också att de stora livsmedelsföretagen har ett stort ansvar.

– Livsmedelssystemet skapar, åtminstone för de fattiga, en ohälsosam matkultur. De mer välbeställda har råd med en näringsriktig diet, medan de fattiga inte har det, säger David Sanders.

Han är medförfattare till en rapport om livsmedelssystemen i Sydafrika, Mexiko och Brasilien, och menar att det småskaliga jordbruket har fått stå tillbaka i Sydafrika. Det har lett till en situation där även de allra flesta som bor på landsbygden köper sin mat, i stället för att odla den själva.

– Den mat de har råd med består till stora delar av processad mat som innehåller mycket kalorier men för lite näring. Det leder i sin tur till att många blir överviktiga eller feta, samtidigt som de får i sig för lite näring, säger David Sanders.

Tidigare i år infördes en sockerskatt i Sydafrika, i syfte att minska överviktsproblemen. Kirthee Pillay säger att det är för tidigt att säga om den gett någon effekt, men hon tror att skatten i fråga är så låg att endast de riktigt fattiga kan komma att påverkas av den.

Enligt David Sanders är det fram för allt med den hastighet som problemen med övervikt har brett ut sig som är oroande. En studie visar att antalet unga sydafrikaner som lider av fetma fördubblades inom loppet av bara sex år. David Sanders menar att det i sin tur kommer att leda till en ”epidemi av dietrelaterade sjukdomar” och som än så länge inte har fått den uppmärksamhet det förtjänar.

Sjukvårdskostnaderna som de överviktsrelaterade sjukdomar orsakar för det sydafrikanska samhället beräknas vara enorma. David Sanders säger att en ökad kunskap bland befolkningen om riskerna kan vara viktigt. Men han menar också att de starka ekonomiska intressen som finns i matindustrin måste bemötas med satsningar på en mer småskalig och mångsidig produktion av mat.

Kirthee Pillay menar att man måste göra något åt de stigande priserna på nyttiga livsmedel.

– Med hjälp av hållbara jordbruk skulle priserna på lokalt producerade grönsaker och frukter kunna sänkas och bli tillgängliga för fler sydafrikanska konsumenter, säger Kirthee Pillay.

Mervyn Abrahams vid Pacsa berättar att hans organisation driver en kampanj för införandet av ”levnadslöner” som skulle ligga på en nivå som skulle göra det möjligt för människor att köpa näringsriktig mat till sig och sina familjer. Han menar att tillgången till näringsrik mat är en fråga om ekonomisk rättvisa.

 

Nalisha Adams