Mexiko: Ny allians för nyttigare tortillas

Mexico City, 120530 (IPS) – Det runda, mjuka majsbrödet tortilla har spritt sig över världen samtidigt som allt färre äts i ett av dess ursprungsländer Mexiko. En ny allians har nu bildats för att stärka konsumtionen av nyttigare tortillas tillverkade av lokala majssorter.

Majs är basfödan i Mellanamerika från Mexiko ner till Costa Rica. I Mexiko odlas omkring 60 olika slags majs och bland annat vitt, gult, blått och flerfärgat mjöl används för att baka tortillas.

Men konsumtionen av tortillas har mer än halverats sedan 1970-talet och även majssorterna som används har minskat. Det är en utveckling som oroar många eftersom många mexikaner har ersatt tortillan med onyttig, processad snabbmat.

Agronomen Irene Salvador bestämde sig för att för att själv lära sig att baka majtortillas för att bevara denna trationella maträtt.

– Jag gjorde det på grund av den situation vi lever i där vi förkastar vår traditionella mat, säger hon.

Irene Salvador odlar majs på sin familjs gård och producerar för hand 30 kilo tortillas i veckan som hon säljer hemifrån. Hon är en av många som börjat satsa på mer näringrik, närodlad mat och hon får stöd av den nystartade Alliansen för vår tortilla.

Alliansen drivs av majsodlare, matproducenter och forskare och kommer stödja lokala småföretag som hennes. Deras mål är att marknadsföra småskaliga tortilla-företag för att få fram nyttigare mat till längre pris och samtidigt skapa jobb och bevara den lokala matkulturen och mångfalden.

– Den unga generationen har förlorat kunskapen om kvalitetstortillas. Tortillan har förändrats och det är lättare att få tag på processad snabbmat, säger Rafael Mier, chef för den ickestatliga organisationen Den mexikanska tortillastiftelsen, som är medlemmar i alliansen.

Alliansen vill öka användadet av inhemskt odlad majs och verkar för att använda traditionella sätt att tillaga dem. Genom dessa metoder blir majsbröden mer näringsrika, vitaminrika och giftfria.

Mexiko har problem med både undernäring och övervikt. En anledning till problemet med fetma är att framförallt fattiga människor äter för lite nyttig mat, som är dyrare än skärpmat.

Emilio Godoy