Gröna satsningar går framåt i Afrika

Nairobi, 180524 (IPS) – I Afrika görs allt fler satsningar på ny teknik för att bemöta klimatförändringarnas effekter och minska utsläppen av växthusgaser. Experter menar att den största utmaningen nu ligger i att göra projekten större.

Det kommer allt fler rapporter om lyckade satsningar i Afrika på allt ifrån solpaneler och förbättrad lagring av vattenresurser. Internationella byrån för förnybar energi, Irena, bedömer samtidigt att kontinenten har kapaciteten att öka andelen förnybar energi med upp till 290 procent fram till 2030, vilket är en betydligt högre siffra än i Asien eller Latinamerika.

Flera afrikanska länder har trots sina begränsade budgetar beslutat sig för att eftersträva Parisavtalets målsättningar om minskade utsläpp av växthusgaser och nya satsningar på alternativa energikällor.

Två organ som arbetar med att ge stöd till länder i deras klimatarbete är Climate Technology Centre and Network, CTCN, och World Agroforestry Centre, ICRAF.

CTCN:s chef Jukka Uosukainen säger till IPS att nya tekniska lösningar redan har visat sig vara lyckosamma på olika delar av kontinenten. Ett exempel är delar av landsbygden i Mali, där man har lyckats minska vattenavrinningen från åkermarker med upp till 50 procent.

– Detta har ökat åkrarnas bördighet i ett område som upplevt svår torka, och det har därmed lett till höjd levnadsstandard eftersom människors inkomster har stigit, säger Jukka Uosukainen.

Ett annat exempel han nämner är projekt i Senegal som ökat tillgången på renare energi, liksom i Mauritius där en annan satsning minskat landets beroende av importerade fossila bränslen. Något som i sin tur ökat befolkningens socioekonomiska status.

I Marocko har investeringar i solceller gett goda resultat, bland annat genom en anläggning som sträcker sig över 137 kvadratkilometer och alstrar grön el till fler än en miljon människor.

I Kenya har en stor anläggning för geotermisk energi börjat producera el till närmare en halv miljon hushåll och ett mycket stort antal företag. Samtidigt visar en analys att potentialen för utvinning av geotermisk energi är fortsatt mycket stor i Kenya.

Tony Simons, generaldirektör för ICRAF, påpekar att de flesta afrikanska länder som en del av sin miljöpolitik har valt att satsa mer på förnybara energikällor. Han säger att det pågår satsningar på vattenbesparande tekniker i Kenya som lett till ökande skördar och förbättrad matsäkerhet.

Tillsammans med ICRAF har flera ostafrikanska länder, däribland Uganda, Etiopien och Rwanda, inlett ett forskningsprojekt som syftar till att med hjälp av vissa trädarter kunna öka matsäkerheten. Det ska ske genom att utreda vilka träd som passar bäst i vissa områden, vilket kan minska risken för ökenspridning.

En annan satsning är Green Cooling Africa Initiative, som pågår i Ghana och Namibia. Målet är att med hjälp av moderna luftkonditionerare och kylskåp minska energianvändningen till lägsta möjliga nivå.

Sam Otieno