Nyhetssajter motarbetas i södra Afrika

Foto: Kwaku Botwe/IPS

Accra, Ghana, 180508 (IPS/CPJ*) – I flera länder i södra Afrika genomför myndigheterna åtgärder för att begränsa yttrandefriheten på internet. Utvecklingen innebär ett stort hot mot de nätbaserade medier som börjat växa sig starka.

Nyligen begärde Ugandas myndigheter att landets internetleverantörer skulle släcka alla nyhetssajter som saknar ett särskilt tillstånd. Det var det senaste försöket från president Yoweri Musevenis regering att begränsa landets oberoende medier.

Om begäran kommer att följas fullt ut så kommer det att innebära att ett mycket stort antal sajter blir otillgängliga.

Men situationen i Uganda är långt ifrån unik.

I ett flertal länder i södra Afrika genomförs hårda åtgärder för att begränsa yttrandefriheten på nätet av myndigheter som åberopar till att de vill upprätthålla den allmänna ordningen, eller hänvisar till säkerhetsskäl.

Bedömare menar att den pågående utvecklingen mot fler oberoende nätbaserade medier nu är hotad i många länder.

I Tanzania har president John Magufulis regering infört ett krav på att bloggare först ska låta sig registreras, till en kostnad motsvarande många tusentals kronor. Detta i ett land där de flesta har mycket låga inkomster. De som fortsätter blogga utan att först registrera sig riskerar från och med den 5 maj att få skyhöga böter och riskerar även långa fängelsestraff. Myndigheterna är även på väg att införa en licens för dem som sänder streamat innehåll på webben.

Kommittén för skydd av journalister, CPJ, menar att det är bra med tydlig information om vem som äger medier, men samtidigt finns det också en risk för att registreringen kan utnyttjas av myndigheter för att komma åt enskilda kritiska reportrar eller redaktioner.

I början av året greps Timothy Elombah, som är chefredaktör för nyhetssajten Elombah.com, tillsammans med sin bror Daniel i Nigerias huvudstad, anklagade för att begått internetrelaterade brott. Hans bror släpptes snart, men Timothy Elombah satt sedan gripen i nästan en hel månad.

Till CPJ uppger Timothy Elombah att han tror att tillslaget gjordes som svar på sajtens regeringskritiska rapportering.

Även tidigare har Nigerias vagt formulerade lagar mot internetbaserad brottslighet använts mot journalister.

Även i Sydafrika har kritik riktats mot föreslagna nya lagar.

I flera afrikanska länder har myndigheterna samtidigt helt eller delvis stängt ner internet i samband med val eller stora demonstrationer. Detta har inträffat i Etiopien, Kamerun, Tchad, Kongo-Kinshasa, Uganda och Somaliland. Detta trots att det är just i samband med sådana händelser som behovet av nätbaserad journalistik kanske är som störst.

Tidningskiosk i Accra. Ghana anses ha de friaste medierna på den afrikanska kontinenten. Men i många andra länder på kontinenten går utvecklingen snarare åt fel håll. Foto: Kwaku Botwe/IPS

*Muthoki Mumo och Jonathan Rozen arbetar för Kommittén för skydd av journalister, CPJ.

Muthoki Mumo Jonathan Rozen