Lång väg kvar för latinamerikansk energiomställning

Berlin, 180423 (IPS) – Latinamerikas länder har på senare år börjat producera mer grön energi, främst genom vind- och solenergi. Men vägen bort från beroendet av fossila bränslen är fortfarande lång.

I vissa länder, som Brasilien och Mexiko, går omställningen mot förnybar energi fortsatt framåt. Men i flera andra länder går utvecklingen betydligt långsammare. Ett exempel är Dominikanska republiken.

– Det saknas incitament för investeringar. Dessutom har de intressen som står bakom de fossila bränslena starkt inflytande och kan förhala politiska beslut och regleringar. Detta måste stoppas, säger Ginny Heinsen, ordförande för den dominikanska organisationen Sustainability 3Rs till IPS.

Hon deltog nyligen vid ett möte i Berlin om energiomställning, som arrangerades av den tyska regeringen. Mötet lockade deltagare från 95 länder.

Energiomställning handlar om en gradvis övergång från fossila bränslen till förnybara alternativ och situationen i Dominikanska republiken kan ses som en illustration till hur mycket arbete som återstår. De fossila bränslena dominerar fortfarande i landet, och vatten- och vindkraften står endast för dryga tio procent, medan solenergin ligger långt efter. Samtidigt visar en rapport från Internationella byrån för förnybar energi, Irena, att landet har beslutat att minst en fjärdedel av energin ska vara förnybar till 2025.

Latinamerikas två största ekonomier, Brasilien och Mexiko, är också de länder som ligger främst i fråga om investeringar i förnybar energi, visar uppgifter från Irena. I båda dessa länder låg dessa investeringar på motsvarande sex miljarder dollar under förra året, vilket var en uppgång jämfört med föregående år.

Inom transportsektorn har de flesta latinamerikanska länder genomfört åtgärder för att öka användningen av biobränslen, men Chile är det enda land som har en målsättning om att öka användningen av elbilar. Transporterna står för 30 procent av regionens utsläpp av växthusgaser.

– Den stora utmaningen ligger i att få bort koldioxidutsläppen från transporter, industrier och uppvärmning och att ersätta detta med förnybara energikällor, säger Irenas chef Adnan Amin till IPS.

Emilio Godoy