Lång tunnel ska binda samman Argentina och Chile

Buenos Aires, 180418 (IPS) – En 14 kilometer lång tunnel genom Anderna ska öka handeln och transporterna mellan Chile och Argentina. Planerna på att stärka samarbetet mellan länderna genom en tunnel har funnits länge – nu ska arbetet påbörjas.

Tunnelbygget kommer att genomföras på över fyra tusen meter över havet, vid den längsta gränsen som finns mellan två länder i Latinamerika. Argentina och Chile har en gemensam gräns som löper över 500 mil längs den mäktiga bergskedjan Anderna, ett faktum som i alla tider har försvårat handeln mellan länderna.

I slutet av detta år, eller i början av nästa, kommer det att meddelas vilka som får i uppdrag att bygga den tunnel som ska binda samman den argentinska provinsen San Juan med den chilenska regionen Coquimbo.

Målet är att minska transportkostnader och den tid det tar att frakta varor mellan länderna.

Tunneln beräknas kosta motsvarande 1,5 miljarder dollar och ett stort antal företag har uttryckt intresse för att bygga den. Nyligen beslutade en expertgrupp, som bildats gemensamt av regeringarna i de båda länderna, att nästa steg är att de kommer att meddela vilka företag som valts ut för att komma med anbud.

Tunnelbygget beräknas ta tio år att slutföra och har presenterats som Latinamerikas hittills största vägprojekt.

Det finns 26 gränsövergångar mellan Argentina och Chile, men de flesta av dessa ligger vid vägar som inte är byggda för lastbilstrafik. Dessutom är många av vägarna avstängda under långa perioder varje år på grund dåliga väderförhållanden.

Tunneln kommer att bli viktig för transporter mellan den brasilianska hamnstaden Porto Alegre vid Atlantkusten och den chilenska hamnen i Coquimbo, vid Stilla havet. Det är en mer än 270 mil lång sträcka.

I Chile är förhoppningarna stora om att tunneln ska leda till att betydligt mer varor ämnade för den kinesiska marknaden ska anlända till hamnen i Coquimbo, som nu ska moderniseras för att kunna ta emot större fartyg.

År 2016 meddelade Interamerikanska utvecklingsbanken att de var beredda att finansiera tunnelbygget.

Daniel Gutman