Omvärlden uppmanas prioritera krisen i Kongo-Kinshasa

Kikwit, Kongo-Kinshasa, 180307 (IPS) – Inför en kommande givarkonferens uppmanas nu världssamfundet att prioritera den svåra humanitära krisen i Kongo-Kinshasa.

I april ska EU-kommissionen, FN och den nederländska regeringen stå värd för en givarkonferens med fokus på den stora humanitära krisen i Kongo, ett land där miljontals människor befinner sig på flykt undan våld.

Humanitära organ har för 2018 vädjat till omvärlden om det största biståndet hittills till Kongo – 1,68 miljarder dollar för att kunna ge hjälp till över tio miljoner människor. Samtidigt levererades endast hälften av det nödbistånd på 812 miljoner dollar som begärdes förra året.

Nyligen varnade FN-organen FAO, Unicef och WFP i ett gemensamt uttalande för att krisen lett till en minskad produktion av mat, eftersom bönder som tvingats på flykt nu har gått miste om tre skördesäsonger. Detta har lett till att många lider brist på mat och nödhjälpen räcker inte till för att täcka behoven. Enligt organen fick endast 400 000 av de 3,2 miljoner människor som lider brist på mat i regionen Kasai hjälp under december månad.

Inför den kommande givarkonferensen säger Jan Egeland vid Norska flyktinghjälpen att omvärlden måste prioritera krisen i Kongo på samma sätt som andra kriser i världen.

–Det betyder att de måste använda sina muskler och uppnå en framgångsrik givarkonferens där löften också infrias. Biståndsgivarna måste se till de behov som finns på fältet. Krisen i Kongo år 2018 är inte densamma som den var 2000 eller 2015, säger Jan Egeland.

Han varnar samtidigt för att konsekvenserna annars kan bli ödesdigra.

–Insatserna är höga i Kongo-Kinshasa om inaktivitet är den väg vi väljer. Det skulle kunna leda till massdöd och uteblivna humanitära insatser skulle kunna destabilisera hela regionen. Detta är en kris som världen inte har råd att ignorera, säger Jan Egeland.

Badylon Kawanda Bakiman