”Inte en enda kvinna mindre” –  kampen mot kvinnomord i Latinamerika fortsätter

Buenos Aires, 180306 (IPS) – Slagordet “Ni una menos”, vilket betyder ungefär ”Inte en enda kvinna mindre”, skanderades i 80 argentinska städer 2015. Protesterna skapade en rörelse mot mord på kvinnor som förra året även nådde Peru. Och ropen hörs även i Colombia och Mexiko.

I Colombia har kvinnoorganisationer efter fredsfördraget återuppväckt slagordet ”Nu är inte tid för tystnad” och i Mexiko pågår en nationell kampanj mot kvinnomord med slagord som ”Inte ett kvinnomord till”. Samtidigt har #metoo-kampanjen dragit över världen som en löpeld.

–Det är som om ett nytt slags feministiskt kollektiv håller på att träda fram. Som om det finns en verklig ”feministisk vår” som utmanar grunderna i ett starkt, våldsamt och mäktigt patriarkat. En kamp som ifrågasätter maktrelationerna på alla områden, säger Carmen Beramendi, chef för den latinamerikanska fakulteten för statsvetenskap i Uruguay.

Hon berättar att i Uruguay började rörelser som Nätverket mot våld i hemmet redan för 20 år sedan driva opinion mot det manliga våldet. Nätverket var först i Latinamerika med att genomföra kampanjer där man engagerade idrottsmän, artister och kända ansikten.

­–I dag har nätverket vidgats och tagit upp andra strider. Yngre kvinnor går ut på gatorna under slagordet ”Ni una menos” och protesterar mot trafficking och mot att kvinnor trakasseras på gator och torg, säger hon. Carmen Beramendi säger att det finns frågor som förenar alla kvinnor, från både rika och fattiga länder och menar #metoo bidragit till att göra dessa frågor synliga.

Montserrat Sagot, chef för Forskningscentret för kvinnostudier i Costa Rica, säger att dagens latinamerikanska rörelser har sprungit ur 1990-talets kvinnokamp.

­­–De är ett svar på det extrema våld som kvinnor i regionen utsätts för. Centralamerika är en av de mest våldsamma regionerna i världen, vid sidan av krigshärjade områden, säger Montserrat Sagot.

Enligt Ekonomiska kommissionen för Latinamerika och Karibien, ECLAC, sker minst tolv kvinnomord varje dag i regionen. 14 av de 24 länder med högst andel könsrelaterade mord ligger i Latinamerika och Karibien.

Fabiana Frayssinet