Maskkompostering hjälper bangladeshiska bönder

Kaliganj, Bangladesh, 180302 (IPS) – När skördarna minskade för småbönderna i byn Kaliganj i Bangladesh blev maskkompostering ett alternativ. Med hjälp av komposten har jordarna blivit bördigare igen.

–När jag började med konstgödsel fick jag snabbt större skördar av alla grödor, berättar Azizar Rahim i Kaliganj för IPS.

Men efter 20 års användning av konstgödsel började skördarna minska, trots att han använde sig av samma metoder som tidigare.

–Skördarna minskade drastiskt medan produktionskostnaderna steg. Jag drabbades av stora förluster och visste inte vad jag skulle göra, berättar han.

Tusentals andra småbönder i norra Bangladesh upplevde samma sak. Tester gjorda av forskare vid institutet BSRTI visade att orsaken var att åkermarkerna i regionen hade brist på organiskt material och var försurade.

Många av småbönderna i regionen lever på sina jordbruk och åkermarkerna utnyttjas intensivt.

–För att lyckas använder de återkommande konstgödsel, vilket leder till minskade mängder av organiska näringsämnen och ökad försurning av jordarna. Det resulterar i minskade skördar och ökande produktionskostnader, säger jordbruksprofessor Shafiqul Islam Sikdar vid Tekniska universitetet i Dinajpur.

Han påpekar att åkermarkerna i norra Bangladesh utnyttjats mer intensivt än i övriga delar av landet, vilket också har en negativ inverkan. Överlag drivs jordbruken hårt i det tätbefolkade landet.

I takt med att situationen blev allt svårare för småbönderna föreslog forskare vid jordbruksmyndigheten DAE att bönderna skulle tillföra organiskt material till sina jordar. Bönderna fick då hjälp att uppföra vanliga komposter, vars innehåll användes som jordförbättringsmedel. Detta ledde i sin tur till att böndernas skördar ökade, medan deras produktionskostnader minskade.

Samtidigt inleddes en satsning på maskkompostering, som visade sig ha ännu bättre resultat. Abu Sayem, som arbetar med satsningen, säger till IPS att maskkompostering visat sig vara en mycket effektiv metod för att återställa näringsfattiga jordar. Han berättar att det dessutom är en mycket enkel metod för bönderna eftersom komposten består av kodynga.

–När masken konsumerar kodynga blir resultatet ett mycket kraftfullt organiskt material, säger Abu Sayem.

De bönder som använder sig av maskkompostering har fått hjälp av DAE att komma igång och säger sig vara mycket nöjda med resultatet.

–Vi har kunnat minimera användningen av konstgödsel, berättar bonden Shah Alam.

Han menar att bönderna kan halvera sina produktionskostnader med hjälp av den jordförbättring som maskkomposteringen bidragit till.

Numera har det till och med uppstått en marknad för kompostjord tillverkad av mask i regionen och enligt DAE finns det runt 20 000 bönder bara i regionen Rangpur som använder sig av maskkompostering.

Rafiqul Islam Sarker