Hotat Bangladesh satsar framåt

New York, 180214 (IPS) – Det låglänta Bangladesh står inför enorma klimatutmaningar och många miljoner invånare riskerar att drabbas av stigande havsnivåer. Samtidigt har landet som målsättning att uppgraderas till medelinkomstland till 2021.

Bangladesh betecknas av FN som ett av världens minst utvecklade länder och klimatutmaningarna är enorma – i form av återkommande orkaner, översvämningar, jorderosion och stigande havsnivåer. Detta riskerar att drabba många miljontals människor under de kommande decennierna.

I slutet av förra året lanserade dock landet en nationell investeringsplan med fokus på miljöfrågor och klimatförändringar, som innehåller en detaljerad satsning på en hållbar utveckling. Den tar bland annat upp hur fattigdomen ska bekämpas och hotet från klimatförändringar ska bemötas.

Handlingsplanen, som har godkänts av premiärminister Sheikh Hasina, beskrivs som ett ”strategiskt verktyg” som ligger i linje med landets målsättning att Bangladesh ska uppgraderas från ett av världens minst utvecklade länder till ett medelinkomstland till 2021. Det är nio år innan FN:s hållbara utvecklingsmål ska vara uppnådda, 2030.

Marco Boscolo, som arbetar med skogsvårdsfrågor för FN-organet FAO, säger till IPS att de miljöutmaningar som Bangladesh står inför samtidigt är enorma.

–Varje år förlorar tiotusentals människor sina åkrar och försörjningsmöjligheter bara på grund av erosion längs floder – vilket leder till en migration till städerna. Varje år under monsunen skapar jordskred, orkaner och översvämningar rubriker, påpekar han.

Översvämningarna är inget nytt fenomen i det låglänta landet. Men Marco Boscolo understryker att klimatförändringarna, med starkare stormar och orkaner, har förvärrat situationen. Samtidigt är landet mycket tätbefolkat vilket leder till att jordarna blir hårt pressade.

–För att få en känsla för påfrestningarna i Bangladesh kan man tänka sig att om hela jordens befolkning på runt 7,6 miljarder invånare skulle samlas i USA, så skulle ändå befolkningstätheten var lägre än den är nu i Bangladesh, säger Marco Boscolo.

Bedömare gör gällande att hela 15 miljoner bangladeshier till år 2050 kan ha tvingats flytta på grund av stigande havsnivåer, förorsakade av klimatförändringar.

Redan nu har dessutom de stigande temperaturerna haft en negativ inverkan på landets ris- och grönsaksodlingar.

Bangladeshs nationella investeringsplan har utarbetats under lång tid och har fokus på de kommande fem åren. Enligt Marco Boscolo bemöter den de växande behoven av riktade investeringar för att stärka miljöskyddet och för att förbättra samarbetet mellan olika institutioner, samt kontrollerna av de effekter framtida investeringar har.

I investeringsplanen ingår 170 olika projekt riktade mot klimatförändringar, miljö- och skogsfrågor till ett värde av närmare fem miljarder dollar. Fram till 2021 måste dock satsningen finansieras med ytterligare sju miljarder dollar, om utvecklingsmålen ska kunna uppnås. Marco Boscolo säger att satsningar som bland annat syftar till att minska utsläppen och förbättra hanteringen av naturresurser ännu är underfinansierade.

–Det krävs ytterligare investeringar för att säkerställa att landets ekonomiska utveckling, som haft en tillväxt på över sex procent per år, ska kunna fortsätta, och för att se till att allmänhetens välbefinnande ökar samtidigt som miljön skyddas.

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *