Satsning på bra skolmat sprider sig i El Salvador

Atiquizaya, El Salvador, 180209 (IPS) – Undernäring bland barn har förblivit ett problem i El Salvador. Men en satsning på att erbjuda skolelever näringsrik mat tillagad av lokalproducerade varor har nu fått spridning i landet.

Satsningen inleddes för fem år sedan på tre skolor i landsbygdskommunen Atiquizaya, som ligger i den västliga regionen Ahuachapán. Förväntningarna överträffades och programmet nu har spridits till alla skolor i kommunen, samt till många fler skolor i andra delar av landet. Sammanlagt nås i dag närmare 73 000 skolelever av programmet.

–Med hjälp av de tio olika maträtter vi erbjuder här har vi lyckats förändra de förväntningar skolbarnen har på maten, säger José Antonio Tespan, som är chef för orten Pepenances utbildningscenter, till IPS.

Utbildningscentret var med och lanserade projektet och leder nu satsningen. FN-organet FAO har stått för tekniskt stöd medan brasilianska staten har bidragit med finansiering. Officiellt avslutades projektet i december förra året, men på grund av framgångarna lever programmet vidare.

El Salvador är ett av 13 länder i regionen som under de senaste nio åren har deltagit i detta program, som har sitt ursprung i Brasilien.

En stor andel av El Salvadors 6,5 miljoner invånare är drabbade av svåra socioekonomiska problem och undernäringen bland barn är utbredd. Enligt den senaste nationella undersökningen lider runt 14 procent av landets små barn av undernäring, vilket är högre än genomsnittet i Latinamerika.

De skolbarn som ingår i projektet erbjuds en skollunch som gjorts av varor som köpts in av lokala bönder, något som är en viktig del av satsningen

–Det betyder att eleverna erbjuds en näringsriktig mat, samtidigt som vi bidrar till att stärka den lokala ekonomin, säger José Antonio Tespan.

Kocken i skolan i Pepenance heter Rosa Delmy Fajardo. Hon är själv uppvuxen i den lilla orten och säger att eleverna uppskattar skolmaten. Av de tio rätter som hon varierar mellan säger hon att barnen särskilt uppskattar en risrätt som görs tillsammans med ägg, och som de lokala råvarorna till trots, kallas för ”kinesiskt ris”.

–När jag gör den äter de upp alltihop och det finns barn som går hem till sina mammor och ber dem att laga kinesiskt ris, berättar hon.

Rosa Delmy Fajardo har arbetat som kock på skolan i elva år och under de senaste tre åren har hon följt de riktlinjer för en näringsrikare kost som utgör en del av programmet. Innan dess var skolmaten inte lika nyttig eftersom skolköket bara hade tillgång till vissa basvaror, säger hon.

–Nu har vi allting som behövs för att maten ska få en annan smak, säger hon.

Att maten på skolan är bra bekräftades nyligen då den prisades i en internationell brasiliansk tävling som lyfter fram hållbara utvecklingssatsningar som genomförs till låga kostnader.

–Jag är överlycklig över denna utmärkelse, det är ett stort erkännande som gör mig stolt, säger Rosa Delmy Fajardo.

Även kommunens borgmästare Ana Luisa Rodríguez säger sig vara stolt över utnämningen – som hon hoppas ska stärka skolmatsprogrammet ytterligare.

–Detta ger oss möjligheten att nå ut med mer integrerade projekt till beslutsfattare. Som exempel kan nämnas att vi startat ett projekt med familjeodlingar i kommunen, säger hon till IPS.

Borgmästaren menar att framgångarna hänger samman med att många olika aktörer har varit engagerade.

–Föräldrar deltog i bygget av lagerbyggnader, kök och lunchrum. De har också fått kraft av att vara med i projektet, säger hon.

Elever vid skolan i byn Pepenance. Här är skolmaten tillagad med råvaror som köpts in från jordbrukare i närområdet. Foto: Edgardo Ayala/IPS

Edgardo Ayala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *