Starkt fördömande av Trumps beslut om Jerusalem

New York, 180103 (IPS) –  FN:s generalförsamling röstade i december igenom en resolution mot USA:s president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Det beskrivs som ett kollektivt fördömande av president Donald Trumps offentliga hot som riktas mot FN och dess medlemsstater.

Vid ett specialinsatt möte den 21 december röstade FN:s medlemsländer igenom resolutionen, som dock inte är bindande. 128 medlemmar röstade för, 35 avstod och 9 länder (Guatemala, Honduras, Israel, Marshallöarna, Mikronesien, Nauru, Palau, Togo och USA) röstade emot resolutionen.

Mötet hölls efter att USA blockerat en liknande resolution i säkerhetsrådet den 18 december om att eventuella uttalanden om Jerusalems status saknar rättslig betydelse.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoǧlu talade som representant för ett land som länge stött USA. Han kallade Donald Trumps hot för översitteri efter att presidenten sagt att han skulle dra in ekonomiskt stöd för länder som röstade för resolutionen. Mevlüt Çavusoǧlu sade att FN:s generalförsamling inte viker sig för ”sådant översitteri”.

 −Det är oetiskt. Medlemsstaternas röster och värdighet är inte till salu – det är oacceptabelt att en medlemsstat hotar andra medlemsstater. En röst för det palestinska folket placerar medlemsstater på rätt sida i historien, sade han.

Stewart Patrick vid Council of Foreign Relations citerades i New York Times och menade att det handlade om ett självförvållat sår och onödigt klumpig diplomati från USA:s sida.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley varnade inte bara FN:s medlemsstater utan även FN.

−Vi kommer att minnas detta (vilka som röstat emot USA), när vi återigen uppmanas att lämna världens största bidrag (22 procent av världsorganisationens budget) till FN.

I resolutionen beklagades det senaste beslutet om Jerusalems status. Det betonades också att den heliga stadens framtid är en fråga som ska lösas genom förhandlingar i enlighet med relevanta FN-resolutioner.

Generalförsamlingens resolution utgjorde en attack mot Donald Trumps ensidiga beslut att erkänna den historiskt omstridda staden Jerusalem som Israels huvudstad och att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, vilket skulle göra USA till första landet att göra så.

Bland de 128 medlemsstater som röstade för resolutionen återfanns även fyra av de fem permanenta medlemmarna av FN:s säkerhetsråd – Storbritannien, Frankrike, Kina och Ryssland. Den femte permanenta medlemmen är USA.

USA:s president Donald Trump sade inför omröstningen att han inte tolererade att länder röstade emot USA:s Jerusalem-beslut.

−Alla dessa länder som tar våra pengar och sedan röstar mot oss i FN:s säkerhetsråd eller i generalförsamlingen, de tar hundratals miljoner dollar och de röstar mot oss. Vi håller ett öga på dessa röster.

Men vissa av Donald Trumps hot, vilket är ovanligt när det handlar om en statschef, har visat sig vara tomma. Presidenten har hotat med att dra in biståndet till Pakistan om landet inte samarbetar mer med USA för att bekämpa terrorismen och han har också varnat för att USA kan lämna Nato om inte andra länder bidrar mer när det gäller de militära utgifterna.

USA:s ekonomiska och militära bistånd till allierade som Afghanistan, Pakistan, Irak, Egypten och Jordanien uppgår till miljarder dollar årligen – men alla dessa länder röstade för resolutionen vid omröstningen i generalförsamlingen.

Ett av de starkaste fördömandena kom från Pakistans FN-ambassadör Maleeha Lodhi som sade till delegater att USA:s ensidiga beslut kan rasera det arbete som gjorts av det internationella samfundet under flera årtionden och underströk att beslutet kränker internationell lag.

Donald Trump hotade nyligen via Twitter att även strypa biståndet till palestinierna eftersom de enligt honom inte längre är villiga att diskutera fred med Israel.

De senaste omröstningarna i generalförsamlingen och i säkerhetsrådet har tydliggjort den ökande isoleringen av Trumpadministrationen – bland de västerländska allierade och i FN.

 

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *