Mäns våld mot kvinnor bekämpas i Pakistan

Karachi, 171212 (IPS) – En ny lag antogs förra året i den pakistanska provinsen Punjab för att skydda kvinnor från våld i nära relationer. Nu öppnas nya kontor där utsatta kvinnor ska kunna göra anmälningar.

Kvinnor som blivit knivskurna i ansiktet och på armarna. Brutna revben, brutna fingrar, blåslagna och blodiga ansikten med svullna ögon och där tänder saknas. Sana Jawed, 30, har bevittnat de brutala brotten i över tio års tid.

‒Det är omöjligt att stå ut med det fysiska och psykiska våldet som många kvinnor möter varje dag i vårt samhälle, säger Sana Jawed, som är chef för det nya center som ska bekämpa våldet mot kvinnor.

Tidigare hade hon hand om skyddsboenden för kvinnor runt om i provinsen Punjab.

Enligt Georgetown Institute for Women, Peace and Security rankas Pakistan som det fjärde värsta landet i världen för kvinnor att leva i.

Det nya och första kontoret har öppnats i Multan i södra Punjab, ett jordbruksområde där många kvinnor uppges behandlas sämre än djur. I samma område skedde 2002 en uppmärksammad gruppvåldtäkt i en by mot Mukhtaran Mai. Den beordrades som straff efter anklagelser mot hennes bror. Mukhtaran Mai blev internationellt känd som en röst mot övergrepp mot kvinnor. Men efter nio års kamp för rättvisa frikändes fem av de sex förövarna.

‒I vissa byar fick kvinnor inte ha skor fram tills för några år sedan. Det var därför inte lätt för dem att kunna röra sig i området, säger Sana Jawed.

Hon menar att kvinnor används som handelsvaror för att lösa familjefejder, att många lever i ständig fruktan att tvingas gifta sig eller för att straffas för att ha avvisat ett frieri. Även gifta kvinnor utsätts för attacker.

‒Kvinnor har kommit till oss med svåra brännskador, när te kastats i ansiktet på dem, säger Sana Jawed.

En ny lag som antogs förra året i Punjab ska skydda kvinnor från våld i nära relationer. Det nya centret i Multan är ett led i det arbetet. I mars öppnades det för att tillhandahålla rättshjälp och stöd från läkare och psykologer.

‒Under det första halvåret tog vi emot 1 000 anmälningar bara från Multan, säger Salman Sufi, chef för expertgruppen Strategic Reform Unit som provinsens chefsminister tagit initiativ till.

Expertgruppen skrev lagförslaget och utvecklade även idén med ett center för kvinnor som utsatts för våld.

Kvinnoorganisationen Aurat Foundation uppger att i Punjab rapporterades nära 6 000 fall av våld mot kvinnor förra året. Av dessa gällde 178 hedersrelaterade mord medan över 1 000 gällde våldtäkter eller gruppvåldtäkter och över 1 600 gällde kidnappningar.

‒Dessa 1 000 fall är bara toppen av ett isberg, säger Salman Sufi som under året fick pris för sitt arbete mot kvinnovåldet av Vital Voices, en organisation som Hillary Clinton står bakom.

I mars nästa år ska ytterligare tre center öppnas i Lahore, Faisalabad och Rawalpindi.

‒Tanken är att det ska finnas ett center i varje distrikt, säger Salman Sufi.

Syftet är bland annat att underlätta för kvinnor att göra en anmälan.

‒Vi har en fullt fungerande polisstation, läkare och rättsmedicinska specialister. Vi erbjuder juridisk rådgivning och behandling av trauma, allt under ett tak. Det finns också ett gratis journummer som kvinnor kan använda dygnet runt för att göra en anmälan, säger Sana Jawed.

‒Det här kommer att göra att fler kvinnor kommer att våga anmäla våld, säger Sheraz Ahmed vid organisationen War Against Rape i Karachi.

Han menar att ett stort problem är hur fall som gäller sexuellt våld hanteras på polisstationer och sjukhus i landet.

Organisationen har samlat in uppgifter från tre sjukhus i Karachi som visar att 340 till 380 fall av sexuellt våld rapporterats varje år. Men hos stadens polis har endast omkring 110 fall rapporterats varje år.

‒Kvinnan eller familjen tar tillbaka anmälan till följd av påtryckningar från släkten eller med tanke på det trauma de skulle utsättas för genom hela processen innan fallet når domstol, säger Sheraz Ahmed.

Han menar att ytterligare ett problem är att det endast finns två kvinnliga rättsläkare i Karachi, en stad som har en befolkning på drygt 21 miljoner.

Zohra Yusuf vid Pakistans oberoende människorättskommission påpekar att det genomförts initiativ till att förbättra lagstiftningen på senare år, men säger samtidigt att våld mot kvinnor fortfarande är utbrett eftersom efterlevnaden av lagarna är dålig.

Zofeen Ebrahim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *