Nattmangling bäddade för jämställdhet i Argentinas parlament

Buenos Aires 171205 (IPS) – En grupp kvinnliga argentinska politiker tvingade nyligen fram ett historiskt beslut om en ny lag i landets kongress. Vid nästa parlamentsval måste landets partier nominera lika många kvinnliga som manliga kandidater.

Genomdrivandet av lagförslaget skedde efter en lång nattmangling i parlamentet den 23 november. Klockan ett på natten krävde en kvinnlig grupp att ett lagförslag som slår fast att varannan plats i parlamentet ska gå till kvinnor skulle drivas igenom. Vissa politiker argumenterade emot och gjorde motstånd, men efter en timmes diskussioner hölls en omröstning där en stor majoritet såg till att förslaget röstades igenom.

Beslutet är historiskt och innebär att landets partier i det kommande valet 2019 i sina listor måste alternera mellan kvinnliga och manliga kandidater, för att garantera att lika många kvinnor som män blir representerade i parlamentets båda kammare.

Lagförslaget hade redan godkänts av senaten, men skulle egentligen inte tas upp i den andra kammaren i år. Det oväntade agerandet från kvinnogruppen ändrade dock på förutsättningarna.

Efter att hela den långa sessionen var över, klockan fyra på morgonen, bad kammarens talman Emilio Monzó från den styrande alliansen Cambiemos de lyckliga parlamentariker som fört fram förslaget att samlas för en gruppbild. Flera andra politiker som ställt sig bakom förslaget förenade sig med kvinnorna.

–Det var en intelligent strategi som skar igenom partilinjerna i syfte att återuppliva en fråga som blivit liggande. När man väl kommit överens om en omröstning röstade nästan alla för förslaget. Med vilka argument skulle en politiker kunna motivera att rösta emot?, säger Natalia Gherardi, som är ordförande för organisationen  Equipo Latinoamericano de Justica y Género, ELA.

Hennes organisation är bara en av många som under mer än tio års tid har kämpat för införandet av en lag som säkerställer jämställdhet inom politiken.

Argentina blir därmed ytterligare ett av de länder i regionen som infört en sådan lag, efter Ecuador, Bolivia, Costa Rica, Nicaragua och Mexiko. Ytterligare ett antal länder har infört kvotering för kvinnliga kandidater på valbara platser.

Redan 1991 införde Argentina en kvotering som innebar att minst 30 procent av kandidaterna skulle vara kvinnor. Men Alejandra García, som arbetar med jämställdhetsfrågor för FN:s utvecklingsorgan UNDP i Argentina, säger till IPS att arbetet för ökad jämställdhet sedan dess har avstannat i landet.

–Av det skälet är genomdrivandet av den nya lagen något mycket positivt.

Den nya lagen väntar nu bara på att undertecknas av regeringen, vilket tas för givet med tanke på att den godkänts med 57 röster mot 2 i senaten och 165 röster mot 4 i deputeradekammaren.

–Detta är resultatet av många års arbete för att politiken ska inkludera kvinnors röster och närvaro när det gäller fattandet av beslut som påverkar hela samhället, säger politikern Victoria Donda.

Hon ingick i den grupp parlamentariker som avbröt det ordinarie programmet under natten för att kräva en omröstning av lagförslaget, utan föregående debatter. Det ledde till diskussioner, men accepterades sedan snabbt.

­–Den överväldigande majoritet som röstade för förslaget är ett bevis för de framgångar som gjorts när det gäller kraven på lika rättigheter, säger Victoria Donda.

Daniel Gutman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *